Predsjednik FIA-e Jean Todt smatra da je drugi slobodni trening u sprint formatu vikenda besmislen jer njegovu svrhu ne razumiju ni javnost ni mediji, a šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff kaže da su svi zbunjeni oko formata vikenda i rizika koji vozači preuzimaju u sprint kvalifikacijskoj utrci.

Iza nas je drugi sprint vikend ove sezone u Monzi, nakon prvoga vikenda na Silverstoneu, a ponovno se postavlja pitanje svrhe drugoga slobodnog treninga koji se vozi iza kvalifikacija i na kojem momčadi ne smiju mijenjati većinu postavki uoči sprint kvalifikacija.

Osim toga, upitna je i smislenost preuzimanja rizika u sprint kvalifikacijama, u kojima samo prva tri vozača osvajaju bodove, budući da vozači time riskiraju startne pozicije za glavnu utrku u nedjelju.

“Ovaj format ostavlja me zbunjenim oko toga što se događa između 12 i 1 u subotu ujutro,” rekao je Todt u Monzi.

“Tih sat vremena treninga nije shvatljivo ni javnosti ni medijima, to može biti korisno samo momčadima da skupe informacije, primjerice o potrošnji guma. Iz perspektive sporta nema smisla.”

S Todtom se slaže i Ricciardo, koji je u sprint kvalifikacijama nadoknadio jednu poziciju u odnosu na kvalifikacije i koji je to iskoristio da pripremi teren za šokantnu pobjedu u nedjelju.

“Nisam siguran da drugi trening donosi puno, mislim da zapravo previše naučimo iz njega i onda su utrke pomalo predvidive. Razumijem da treba popuniti TV vrijeme, ali za dobrobit utrke mislim da drugi trening malo šteti jer zapravo skupimo previše znanja pa bi se to možda moglo promijeniti.”

2021 Italian GP Verstappen leads Ricciardo Norris Photo Red Bull
Verstappen ispred Ricciarda i Norrisa na sprint kvalifikacijskoj utrci u Monzi 2021. (Photo: Red Bull)

Mercedesov Wolff kaže da vozači razumljivo ne žele preuzimati velike rizike u sprint kvalifikacijama budući da samo prva tri vozača osvajaju bodove, a potencijalno mogu izgubiti puno više, poput Gaslyja koji je pao sa šestoga na posljednje mjesto.

“Prije svega, svi su zbunjeni, ne znam kako vi, ali ja ni ne znam kad je koja sesija,” rekao je Wolff.

“Vjerujem da trenutno nemamo puno koristi od sprint formata jer nitko neće preuzeti ozbiljan rizik. Premalo je bodova u igri i riskirate kompromitiranje nedjeljne utrke, u kojoj se bodovi dijele do desetoga mjesta, jednostavno nije vrijedno rizika.”

“Tako da smo vidjeli općenite teškoće u pretjecanjima jer su brzine na pravcu jako slične, ali i zato jer, čak ni u prva dva zavoja, nitko ne preuzima rizik.”

“Pokušajmo još jednom u Brazilu, da vidimo hoće li se što promijeniti, ali bio je to vrijedan eksperiment. Moje osobno mišljenje i mišljenje mojih inženjera je da to nije ni riba ni meso.”

“Mislim da su sprint utrke bile vrijedne isprobavanja, ali nisam siguran hoćemo li ih zadržati.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton smatra da su se bez DRS kvara mogli boriti za pobjedu

Lewis Hamilton vjeruje da se mogao boriti za pobjedu na VN Mađarske da u kvalifikacijama n…