Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula 1 i koje na snagu stupaju od 2021., a uključuju uvođenje smanjenoga ograničenja budžeta i hendikep aerodinamičkoga razvoja koji ovisi o uspješnosti.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa natjerala je vodeće ljude Formule 1 i FIA-e da više razmišljaju o održivosti ovoga natjecanja odnosno o konkurentnosti manjih momčadi, a najvažniji korak prema tome je uvođenje ograničenja budžeta za 2021.

Iako je tehnički pravilnik, koji bi trebao omogućiti bolje utrkivanje, odgođen za 2022., ograničenje budžeta na snagu stupa 2021. i iznosit će 145 milijuna dolara umjesto prošlogodišnjega prijedloga od 175 milijuna.

Ograničenje će pasti na 140 milijuna dolara 2022., a godinu dana kasnije dodatno će se smanjiti na 135 milijuna.

Kako bi se smanjili troškovi, ograničit će se razvoj bolida za 2021. koji će koristiti šasije iz 2020., a opseg razvoja kontrolirat će se razvojnim tokenima koji su se već koristili za kontrolu razvoja pogonskih jedinica.

Pogonske jedinice moći će se sve manje razvijati u godinama koje dolaze, a područje na podnici ispred stražnjih kotača više neće moći sadržavati razne proreze i usmjerivače zraka, čime će se smanjiti troškovi aerodinamičkog razvoja za 2021. Takve stvari ionako neće biti dozvoljene novim tehničkim pravilnikom za 2022. koji je trebao stupiti na snagu 2021.

Minimalna težina za 2021. narast će s 746 na 749 kg, a uvodi se i aerodinamički hendikep za uspješnije momčadi u smislu dopuštenog broja sati za aerodinamički razvoj ovisno o poziciji u konstruktorskom prvenstvu iz prošle sezone.

Tako će konstruktorski prvaci iz 2020. imati 36 korištenja zračnoga tunela tjedno dok će deseta momčad u poretku imati 45 korištenja zračnoga tunela tjedno.

U pravilima su definirani i ‘otvorene’ i ‘zatvorene’ utrke, ovisno o tome hoće li se održati s publikom ili bez, a zatvorene utrke imaju ograničenje od 80 članova po momčadi od kojih 60 smije raditi na bolidima.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kaos na startu VN Emilije Romagne, Verstappen izgurao Hamiltona i preuzeo vodstvo

Max Verstappen prestigao je Lewisa Hamiltona na startu utrke koja je prekinuta već u prvom…