2023-Austrian-GP-Verstappen-Red-Bull-RB19-Turn-10-exit-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Trkaći direktor Formule 1 Niels Wittich je nakon prošlogodišnje VN Austrije savjetovao vodstvu staze Red Bull Ring da na posljednja dva zavoja postavi šljunčane izletne zone kako bi se izbjegli problemi s granicama staze.

Granice staze uvijek su vruća tema na Red Bull Ringu zbog konfiguracije sa širokim rubnicima i betonskim površinama izvan njih, a posebno su kritični zavoji 9 i 10 koji su prilično brzi i koji izvan bijelih linija imaju puno iskoristivoga prostora.

To nije bio toliki problem kad je crveno bijeli rubnik smatran dijelom staze, ali otkad je bijela linija ograničavajući faktor vozačima je puno teže procijeniti gdje se nalaze njihovi kotači pri velikoj brzini.

Nakon prošlogodišnje VN Austrije, u kojoj je također bilo problema s granicama staze iako ne kao ove godine, Wittich je u svom izvješću dao preporuku da se u tim zavojima dodaju male šljunčane zamke kako bi djelovale kao prirodno sredstvo usporavanja za izbjegavanje problema s granicama staze.

Međutim, taj zahtjev nije udovoljen zbog komplikacija koje bi takva promjena dizajna izazvala za MotoGP seriju koja već dugo preferira asfaltna izletna područja.

Međutim, u svjetlu problema prošlog vikenda, u kojem je zabilježeno više od 1200 prekršaja u utrci od 71 kruga, FIA će gotovo sigurno pojačati pritisak na Red Bull Ring da slijedi ovu preporuku za 2024. i zatražiti da pronađe rješenje koje funkcionira i za F1 i za motociklističke utrke.

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner rekao je da je F1 izgledala ‘amaterski” s toliko dodijeljenih kazni i slaže se da je šljunak najbolje rješenje.

“Mislim da je šljunčani pojas pravo rješenje kao nešto što bi vozače trebalo spriječiti da idu široko”, rekao je Horner.

“Problem je što je vozačima vrlo teško jer ne vide bijele linije u bolidu, tako da to rade čisto na osjećaj.”

“Staza vas poziva da odete tamo. To je nešto što možda treba razmotriti za sljedeću godinu, dodajte više sredstava za usporavanje vozača koji odu na taj dio staze.”

“Argument je uvijek MotoGP, ali mislim da morate imati nešto što je fleksibilno i korisno za Formulu 1.”

Mercedesov F1 šef Toto Wolff smatra da je jedno od rješenja jednostavno pustiti vozače da koriste sve što im je ponuđeno, za što se uvijek zalagao i trostruki svjetski prvak Niki Lauda.

“Postoje samo dva rješenja – ili se vratite na kobasičaste rubnike [koji su i danas na toj stazi na izlazu iz zavoja 1 i 3] i polomite vozače i bolide, ali onda se nitko ne smije buniti,” smatra Wolff.

“Ili ih jednostavno uklonite i pustite ih da se utrkuju najbržom linijom. To je ono što je Niki Lauda uvijek govorio, a možda ćemo se približiti nekima od ograda.”

“Ali moramo pronaći rješenje za interese staze i svih zainteresiranih strana, jer želimo postići isto: spektakularnu utrku na koju ne utječu kazne koje se daju iz pravih razloga jer pravila postoje.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Vozači nisu impresionirani ‘ekstremno sporim’ bolidima za 2026.

Aktualni vozači Formule 1 uglavnom su ujedinjeni u razmišljanju da nova generacija bolida …