Mercedes je dobio odobrenje od FIA-e da smije nastaviti koristiti svoje stražnje kotače koji su posljednjih tjedana bili pod povećalom F1 javnosti zbog sumnje da nisu u skladu s pravilima o pokretnim aerodinamičkim dijelovima.

Kako bi lakše kontrolirali prijenos topline s kočnica na stražnje gume, Mercedes je u središte svojih kotača dodao tanki distancer koji podsjeća na mali kočioni disk i koji između osam pričvrsnih točaka ima seriju rupa (7×26) koje su privukle pažnju drugih momčadi jer podsjećaju na Red Bullovo rješenje iz 2012. na prednjim kotačima koje je FIA zabranila.

FIA je bila zadovoljna legalnošću Mercedesova rješenja i to je naglasila i nakon Ferrarijeva upita u Austinu, ali Mercedes je zbog opreza i straha od protesta začepio rupice silikonom kako ne bi riskirali diskvalifikaciju.

Mercedes je uoči VN Meksika tražio pojašnjenje od FIA-e o spornom dizajnu i tražio da se razjasne dvije stvari. Prvo, tražili su potvrdu da je interpretacija pravila dobra i da su kotači legalni, a drugo htjeli su detalje promjena u FIA-inom pojašnjenju kako bi osigurali da su postigli pravu interpretaciju.

Mercedes W09 rear wheel design Mexican GP F1 2018 Photo AMuS
Fotografija Mercedesovog stražnjeg kotača iz Meksika

FIA-in odgovor bio je potvrdan – ‘Ukoliko Mercedes koristi kotače kako je opisano u korenspondenciji između Mercedesa i FIA-inog tehničkog odjela, suci će ih smatrati u skladu s pravilima, ali samo po pitanju točaka koje je Mercedes tražio.”

FIA kaže da je hlađenje ‘vrlo lokaliziranih’ područja, kao u Mercedesovom slučaju, prihvatljivo i da je tamno sivi distancer, na kojem je između osam šarafa izbušeno 7×26 rupica, ima funkciju distancera i da je činjenica da se distancer rotira ugrađena u njegovu funkciju, isto kao što se rotiraju i krakovi felge.

Zato FIA smatra da je Mercedesovo rješenje prihvatljivo.

FIA je naglasila da zadržava pravo da odvojeno sudi drugim, ekstremnijim geometrijama i da bi u slučaju većih rupa i snažnijeg aerodinamičkog učinka rješenje moglo biti ilegalno.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…