Trkaći direktor FIA-e Michael Masi kaže da ne smije otkriti tajne oko toga što je točno dopušteno na startu utrke vezano uz pomicanje vozača i raniji start jer bi to znanje vozačima omogućilo da bolje startaju.

Vettel se nakratko pomaknuo sa svoga startnog mjesta na VN Japana prije nego je zaista krenuo, a kako je njegovo pomicanje bilo ‘unutar granica tolerancije’ nije kažnjen od strane FIA-e.

Vettelu je već dovoljna kazna bila to što je loše startao i izgubio vodeće mjesto od Bottasa u Mercedesu, ali je njegovo nekažnjavanje uzrokovalo pitanja oko toga što je zapravo dozvoljeno, a što ne.

Bolidi prema pravilima moraju mirovati prije nego se ugase sva svjetla na startu, ali FIA ipak tolerira minimalno pomicanje kako bi se u obzir uzelo pomicanje koje se dogodi kad vozač vrši određena podešavanja na spojci uoči starta.

Ali koje su točno tolerancije u pitanju FIA ne želi otkriti jer bi vozači onda zloupotrebljavali te činjenice kako bi bolje startali, što nije u duhu pravila.

2019 Japanese GP start first corner Photo Red Bull

“Trenutni sustav imamo već godinama,” rekao je Masi.

“Tehnologija je postala bolja s kamerama na bolidu zbog čega se stvari vide bolje. Postoji li nešto što možemo razmotriti u budućnosti? Apsolutno. Ali dok ovdje sjedimo imamo sustav koji imamo.”

“Imamo signal koji aktivira senzor za prerani start, a Vettelovo pomicanje bilo je unutar granica tolerancije.”

“Vjerojatno najbolja analogija je Valtterijev start prije nekoliko godina [VN Austrije 2017., kada su snimke pokazale da je Bottas krenuo prije gašenja svjetala].”

“Taj start bio je unutar granica tolerancije i zato je to odobrena metoda za utvrđivanje je li start bio prerani ili nije.”

Austrian GP F1 2017 start Photo Red Bull
Start VN Austrije 2017. (Photo: Red Bull)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottasu su promjene postavki pomogle osvojiti pole position

Valtteri Bottas oduševljen je ponašanjem svoga Mercedesa u kvalifikacijama za 70. obljetni…