FIA momčadima od 2017. jamči isporuku motora

Start od the Russian GP Sochi F1 2016 Foto Mercedes

Start od the Russian GP Sochi F1 2016 Foto Mercedes

Nakon što je Svjetsko motorsport vijeće u petak ratificiralo pravila za motore od 2017. do 2020., FIA je promjene integrirala u sportski pravilnik za 2017. i 2018.

Na sastanku se raspravljalo o četiri točke – cijenama, konvergenciji performansi, garanciji isporuke i zvuku pogonskih jedinica.

Ovisno o broju momčadi koje se natječu u prvenstvu, FIA od proizvođača motora može tražiti da svojim motorima opskrbljuju barem tri momčadi ukoliko je to potrebno.

Ukoliko neka momčad nema dogovorenu isporuku motora, kao što Red Bull i Toro Rosso nisu imali krajem prošle sezone, FIA obvezuje proizvođača koji u tom trenutku svoje motore isporučuje najmanjem broju klijenata.

Ako u Formulu 1 dođe novi proizvođač, poput Honde u 2015., on u prvoj godini nema obvezu isporuke svojih motora drugim momčadima.

Osim garancije isporuke pogonskih jedinica, dogovorena je i konvergencija performansi prema kojoj bi s vremenom sve pogonske jedinice trebale težiti sličnim performansama, kao što je bio slučaj od 2007. nadalje.

“Sve što želimo je osigurati da su svi motori jednaki tako da proizvođači i njihovi klijenti imaju iste pogonske jedinice,” rekao je Bernie Ecclestone u Sochiju.

Od 2018. smanjit će se broj dopuštenih dijelova pogonske jedinice koji se smiju koristiti u jednoj sezoni. Svaki vozač moći će koristiti samo tri motora s unutrašnjim izgaranjem, tri MGU-H jedinice, tri turbo punjača, dva spremnika energije, dva seta kontrolne elektronike i dvije MGU-K jedinice.

TEHNIKA: Pogonska jedinica

TEHNIČKI PRAVILNIK: Pogonska jedinica

Status korištenja elemenata pogonskih jedinica

Ukoliko u Formulu 1 uđe novi proizvođač, vozači koji koriste njegove pogonske jedinice imat će na raspolaganju po jedan dodatni primjerak svakog od elemenata.

Pravila za 2016. i 2017. vozačima omogućuju korištenje pet primjeraka svakog od nabrojanih šest elemenata pogonske jedinice.

Godišnje cijene isporuke pogonskih jedinica 2017. će biti niže za milijun eura po momčadi, a u periodu od 2018. – 2020. cijene će se smanjiti za dodatna tri milijuna eura u odnosu na 2017.

Što se tiče zvuka aktualnih pogonskih jedinica, proizvođači motora morat će implementirati standardni generator zvuka koji će obavezan postati najkasnije 2018.

FIA se obvezala proizvođačima da će F1 imati stabilan tehnički i sportski pravilnik za pogonske jedinice osim ako se sport nađe u nepovoljnoj situaciji ili se ne postigne konvergencija performansi.

Također, FIA momčadima jamči stabilnost upravljačke strukture do 2020.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača

REZULTATI: Poredak momčadi

honda-pogonska-jedinica2-austin-2015-banner

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrka prekinuta, Hamilton se razbio, veliki sudar Bottasa i Russella

George Russell i Valtteri Bottas imali su žestoki sudar u 32. krugu VN Emilije Romagne nak…