FIA-in trkaći direktor objasnio je odluku da Ferrari više ne smije koristiti aerodinamički oblikovanu peraju iznad retrovizora zato jer je jasno da njezina funkcija nije držati retrovizor.

Ferrari je postao prva momčad koja je iskoristila mogućnosti nove FIA-ine direktive da se retrovizori smiju montirati na halo zaštitu.

Ali Ferrari je odmah otišao i korak dalje i na postojeći nosač, s kojega visi retrovizor, montirao još jedan ‘nosač’ i vertikalno ga pričvrstio za retrovizor.

Jasno je da je Ferrari gornji ‘nosač’ postavio u aerodinamičke svrhe jer bi retrovizor, kao i dosad, mogao biti pričvršćen na jedan nosač, ali povezivanjem cijele strukture nadali su se da će njihovo objašnjenje o dva nosača biti prihvatljivo za FIA-u.

FIA je na kraju Ferrariju dopustila da odradi VN Španjolske s takvim retrovizorima, ali su im naredili da od iduće utrke uklone gornji, aerodinamički profiliran ‘nosač’.

“Riječ je o liberalnoj interpretaciji riječi ‘nosač’ jer tako postaju legalni,” rekao je Charlie Whiting na temu Ferrarijevih retrovizora.

“Interpretacija visi o tome mislimo li mi da je to nosač ili ne. Mi nekako mislimo da nije.”

“Oni misle da on doprinosi čvrstoći retrovizora. Sumnjam da bi bio tu da ne postoji mjerljiva aerodinamička prednost, ali ovih dana ona ne mora biti velika.”

“Prije nekoliko tjedana poslali smo tehničku direktivu kao odgovor na brojna pitanja ostalih momčadi je li princip montiranja retrovizora na halo prihvatljiv.”

“Odgovorili smo da jest, dali nekoliko smjernica, a jedna od njih je da mora postojati nosač.”

“Stvar je u interpretaciji, a takva [Ferrarijeva] interpretacija nije nešto s čim smo sretni.”

Ferrari SF71H new mirrors halo rear Photo Ferrari Albert Farega

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari nije bio usredotočen na performanse na prvom danu

Ferrarijev vozač Charles Leclerc kaže da on i njegova momčad nisu bili usredotočeni na per…