FIA objasnila zašto je Bottasov start legalan

Austrian GP F1 2017 start Photo Red Bull

FIA je Bottasov start ocijenila legalnim jer je bilo kakvo pomicanje prije gašenja svjetala bilo unutar granica tolerancije.

Finac je imao start života s pole positiona, ali Vettel je još za vrijeme utrke izrazio sumnju da je Bottas krenuo ranije odnosno dok se crvena svjetla nisu ugasila.

Sustavi za mjerenje registrirali su da je Bottas reagirao 0.201 sekundi iza gašenja svjetala, ali Vettel, koji je startao pokraj njega u prvome redu, jednostavno ne može vjerovati u taj podatak.

Usporene televizijske snimke s Bottasova bolida pokazuju vrlo malo pomicanje trenutak prije gašenja svjetala, ali FIA kaže da je takvo pomicanje unutar granica tolerancije i da je takav sustav na snazi već 20 godina.

“U današnjem primjeru, Valtteri Bottas nije premašio ovu vrlo malu granicu prije nego je označen start,” stoji u priopćenju FIA-e.

“Jednostavno rečeno – donio je izuzetno točnu i sretnu odluku predviđajući trenutak kad će se svjetla ugasiti, s velikom točnošću.”

“Svako pomicanje prije nego se svjetla ugase bilo je unutar dopuštenih granica tolerancije.”

FIA nije objasnila koje su to granice tolerancije zbog straha da će se vozači i momčadi onda namjerno približavati toj granici kako bi poboljšali svoje startove.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Aston Martin predstavio nove sigurnosne i medicinske automobile

Aston Martin je predstavio svoje sigurnosne i medicinske automobile za novu F1 sezonu 2021…