Esteban Ocon imao je potpuno pravo pokušati se vratiti u isti krug s vodećim Maxom Verstappenom, ali način na koji je to učinio, uz borbu kotač uz kotač, potpuno je neprihvatljiv, stoji u priopćenju iz FIA-e.

Verstappen se sudario s Oconom koji ga je pokušao prestići u drugom zavoju, pokušavajući se vratiti u isti krug s vodećim, a FIA je Francuza odlučila kazniti s deset sekundi mirovanja u boksu.

FIA prihvaća da se Ocon imao pravo pokušati vratiti u isti krug s vodećim, ali da je to morao učiniti na puno sigurniji način, bez borbe kakva je uobičajena kad se vozači bore za poziciju u istom krugu.

„Već se puno puta događalo da se vozač zaostao za krug pokuša vratiti u isti krug, ali naravno da se očekuje da se to odradi na siguran način,“ rekao je FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting.

„Trebao je to učiniti čisto i apsolutno bez borbe. Ne biste se trebali boriti da prođete ispred.“

„Ali čini se da je on odlučio ići na borbu. Pomalo je nesretno što se odlučio boriti za poziciju, što je potpuno neprihvatljivo.“

Maxov otac Jos je prije 17 godina u Brazilu izbacio vodećeg Montoyu iz utrke nakon što ga je Kolumbijac prestigao za cijeli krug uoči četvrtoga zavoja.

Jos je propustio Montoyu prije četvrtoga zavoja, ali se u zoni kočenja vratio iza njega, na idealnu putanju, izgubio downforce i nije uspio zakočiti pa ga je pogodio u stražnji kraj i slomio mu stražnje krilo nakon čega su oba vozača odustala.

Montoya je incidente s vozačima zaostalima za cijeli krug imao i 2005. kada je u dva navrata, u Turskoj i Belgiji, držao sigurno drugo mjesto prije incidenata koji su se dogodili dok je prestizao vozače zaostale za cijeli krug.

U Turskoj se izvrtio dok je prestizao Monteira, ali je izgubio tek jednu poziciju od Alonsa dok je u Belgiji odustao nakon sudara s Pizzonijom koji se na gumama za suho pokušao vratiti u isti krug s Montoyom.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Singapur 2017. – Hamilton pobjednik, Verstappen i Ferrariji odustali

Lewis Hamilton na današnji je dan 2017. pobijedio na VN Singapura koja se vozila u promjen…