FIA je objavila rezultate analize nesreće u kojoj je Romain Grosjean uspio pobjeći iz gorućega bolida nakon sudara u prvom krugu VN Bahraina s kojim je ranije od planiranoga zaključio F1 karijeru.

Grosjean je nakon udarca u metalne barijere pokraj staze ostao zarobljen u gorućem bolidu koji se uslijed snažnoga udarca prepolovio, ali je sigurnosna ćelija ostala netaknuta.

Francuz je izgubio kontrolu prilikom kontakta s Daniilom Kvyatom pri brzini od 241 km/h i udario u barijere brzinom od 192 km/h što je rezultiralo usporenjem koje je 67 puta veće od ubrzanja sile teže.

FIA je nakon nesreće objavila da će pokrenuti detaljnu istragu incidenta kako bi poboljšala sigurnosne standarde, a tri mjeseca nakon nesreće objavili su rezultate istrage.

“Bolid je pretrpio veliku štetu tijekom udarca, uključujući odvajanje sklopa pogonske jedinice od sigurnosne ćelije,” stoji u priopćenju.

“Poklopac spremnika goriva na lijevoj strani šasije se odvojio, a dovod goriva otrgnut je od sigurnosnoga mjehura spremnika goriva čime su nastali putevi kojim je gorivo moglo izaći iz spremnika.”

“Sigurnosna oprema za vozača, koja uključuje kacigu, HANS, sigurnosne pojaseve, sigurnosnu ćeliju, sjedalo, naslon za glavu i Halo frontalnu zaštitu kokpita, odradila je posao u skladu sa specifikacijama i zaštitila vozačev prostor, upravljajući silama koje su na vozača djelovale tijekom udarca.”

“Baterija visokonaponskoga sustava za obnovu energije (ERS) bila je značajno oštećena, a neki dijelovi ERS baterije ostali su s pogonskom jedinicom dok su neki ostali povezani na šasiju.”

“Vatra se pojavila u krajnjim trenucima udarca u barijere, počevši sa stražnjega dijela sigurosne ćelije, i napredovala je prema vozaču kako je rasla.”

FIA je objavila da će razmotriti iduće elemente kako bi poboljšali sigurnost:

  • revizija dizajna instalacije sigurnosnoga mjehura za gorivo u svim FIA-inim kategorijama jednosjeda
  • preporuke za instalaciju sigurnosnoga mjehura goriva
  • novi FIA-in standard za sigurnosne mjehure goriva
  • revizija pravila za dizajn konekcija sigurnosnoga mjehura goriva i inspekcijskih poklopaca
  • homologacija goriva mora uključivati kompatibilnost materijala mjehura i specifičnoga goriva

FIA je potvrdila i da će provesti analizu pravila za geometriju prednjega dijela sigurnosne ćelije i dodatne testove opterećenja toga područja, kao i reviziju zahtjeva za montiranje upravljača nakon što je Grosjenova lijeva noga zaglavila u kokpitu zbog oštećenja.

Također, FIA će analizirati i pravila i zahtjeve za homologaciju za naslon za glavu, vozačevu opremu koja mora još bolje štititi od vatre te montiranje pogonske jedinice, ali i sigurnosne elemente koji se tiču staze:

  • istraga mogućnosti za sustave upozorenja i elektronsku vidljivost
  • istraga oko mogućnosti nadogradnje i poboljšanja postojećih barijera
  • istraga novih sustava barijera koje su efektivnije u širem području
  • istraga trenutnih medija za gašenje požara, vatrogasne opreme i osobne zaštitne opreme, kao i analiza novih tehnologija
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Haas tuži Steinera, Steiner tuži Haas

Američka momčad Haas tuži svoga bivšeg šefa momčadi Guenthera Steinera nakon što je Austri…