FIA je otvorila natječaje za standardne kotače i kočione sustave za 2021. u sklopu mjera smanjenja troškova nakon što su već otvorili natječaj za standardizirane interne komponente mjenjača, ali to je tek početak standardizacije koja nas očekuje za dvije godine.

Formulu 1 očekuju velike promjene u 2021., kako na tehničkom, tako i na sportskom planu, a jedan od ciljeva je uvesti standardne dijelove koji bi trebali smanjiti troškove, ali i ostaviti dovoljno prostora za individualni razvoj.

Natječaji za kočnice i kotače trajat će od 2021. do 2024., ali bi se u ovisnosti o ishodu komercijalnih pregovora mogli produžiti do 2025.

Natječaj za kočioni sustav podijeljen je u dva dijela, prvi se tiče kočionih pločica i diskova, a drugi hidrauličkih kočionih sustava koji se sastoje od kočionih kliješta, glavnih cilindara i komponenti sustava ‘brake by wire’ koji je uveden 2014. za stražnje kotače.

Kotači će, kao što je već dogovoreno, biti 18-inčni umjesto dosadašnjih 13-inčnih, a postoji mogućnost da će se blago povećati i širina kotača.

Svaka momčad trebala bi dobiti najmanje 60 setova kotača po sezoni.

Rok za prijavu je 22. svibnja ove godine, a FIA će odluku o dobavljačima donijeti 14. lipnja.

Sportski i upravljački direktor Formule 1 Ross Brawn kaže da su mjenjači, kočnice i kotači tek dio standardizacije koju planiraju provesti za 2021., a kao jedan od primjera naveo je i standardiziranu opremu u boksu.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "FIA otvorila natječaje za standardizirane kotače i kočnice"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
NoOne
Pretplatnik

Ovo što pokušavaju napraviti mi izgleda da žele povećati uzbudljivost u natjecanju, malo izjednačiti ekipe a ne smanjiti troškove. Bit formule 1 je bila inovativnost i strategija, uzbudljivost… A sada je postala dosadna i predvidljiva. Pobjeđuje onaj koji koji ima jaki motor i “party mod” u kvalifikacijama, a to je Mercedes.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…