Istraga koju je FIA provela nakon zastrašujućeg sudara na startu ovogodišnje VN Belgije pokazala je da je Charles Leclerc izbjegao opasne ozljede glave zahvaljujući kritiziranom halo sustavu zaštite vozačeve glave.

Nakon tjedana analize video snimaka i telemetrijskih podataka s bolida, konačni FIA-in izvještaj zaključuje da je halo igrao ključnu ulogu u spašavanju Leclercove glave.

FIA-in Globalni institut, koji je proveo istraživanje nesreće, objavio je rezultate koje je prvi prenio ugledni Autosport, a halo zaštita ‘ne samo da je ostala strukturno netaknuta i u iskoristivom stanju nakon udara od 58 kN’, nego ju je Sauber mogao ukloniti s bolida bez ikakvih problema.

“Od dostupnih snimaka i podataka, sigurni smo da kotač ne bi udario u Leclercovu kacigu. Ali kako je Alonsov bolid nastavio s okretanjem u odnosu na Leclercov, vjerujemo da bi bočna ploča Alonsovog prednjeg krila udarila u Leclercov vizir,” rekao je FIA-in direktor sigurnosti Adam Baker.

“Teško je predvidjeti intenzitet udara s ikakvom preciznošću.”

Relativna brzina između dva bolida bila je oko 30 km/h, a kut je bio oko 90 stupnjeva. Udar Alonsova bolida u Leclercov halo, koji je načinjen od titana i obučen u karbonski aero oklop, slomio je ovjes na McLarenu MCL33, ali prednji desni kotač ostao je netaknut.

KLJUČNE ČINJENICE ANALIZE

Alonso flies Belgian GP F1 2018 start crash Photo XPB

Procijenjena maksimalna sila prilikom udara na halo zaštitu bila je 58 kN (ekvivalent sili kojom 5912 kg pritišće Zemljinu površinu pri ubrzanju sile teže od 9.81 m/s^2) što je 46.4% maksimalnog opterećenja od 125 kN koje halo mora izdržati.

Da je kotač udario Leclercovu kacigu sličnom silom, nastupile bi potencijalno ozbiljne ozljede glave ili vrata.

Energija i sila kojom kotač može udariti u halo ograničeni su brzinom i masom kotača te jačinom ovjesa.

Da je puna masa bolida (oko 840 kg na startu utrke s vozačem) udarila halo kroz primarnu strukturu, energija udara bila bi oko 30 kJ (pri spomenutih 30 km/h) što bi imalo razarajuće posljedice na vozača.

Sauber je potvrdio da halo struktura nije pretrpjela oštećenja niti je bila deformirana od udara kotača.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Leclercov trkaći inženjer objasnio razliku između sadašnje i bivše uloge

Novi trkaći inženjer Charlesa Leclerca Bryan Bozzi objasnio je koja je razlika između njeg…