FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting potvrdio je ono što tvrde i momčad Ferrarija – drugi senzor baterije ERS sustava nema nikakve veze s padom forme talijanske momčadi u posljednjih nekoliko utrka.

Ono što se posljednjih dana pisalo, u Japanu je dobilo potvrdu – FIA je postavila drugi senzor kod Ferrarijeve baterije kako bi bolje mjerila tok energije u ERS sustavu, koji je ograničen na 4 MJ po krugu, a sve zbog izuzetno složenog sustava koji je drukčiji nego kod ostalih momčadi.

Ferrari je u Japanu prvi puta priznao da je FIA zaista postavila drugi senzor, ali su ujedno i zabrinuti što su u cijeloj priči u javnost procurili detalji njihovog jedinstvenog ERS sustava.

Njemački Auto Motor und Sport pisao je da su GPS podaci pokazali da je Ferrarijevo snažno ubrzanje u ranoj fazi pravaca nestalo u posljednjih nekoliko utrka i povezuju to s drugim senzorom koji su morali postaviti kako bi FIA mogla preciznije mjeriti tok energije.

Ali FIA odlučno tvrdi da drugi senzor nije uzrokovao pad Ferrarijeve forme te da to nema veze s njihovim motorom.

“Nisam siguran zašto se to dogodilo, taj pad forme. Neka nagađanja govore da to ima veze s čarobnim senzorom koji smo im rekli da stave. Neću ići dalje od toga, ali reći ću da se ne slažemo da je to istina iz perspektive performansi motora.”

“Nema nikakve veze s tim.”

FIA odbija reći kad je Ferrari morao postaviti drugi senzor

Whiting je odbio reći kad je FIA natjerala Ferrari da postavi sporni drugi senzor.

“Ne, ne mogu vam to reći. Ako to učinim, onda ću vam morati govoriti o Ferrarijevom bolidu i time ću govoriti svim drugim momčadima o Ferrarijevom bolidu, što je nešto što ne smijem.”

Ferrari nezadovoljan što je FIA otkrila povjerljive informacije o SF71H

Maurizio Arrivabene je u Japanu izrazio zabrinutost što svi u Formuli 1 znaju da je FIA postavila drugi senzor u njihov ERS sustav čime su odali detalje njihove jedinstvene arhitekture.

“Naš je sustav baterija prilično složen,” rekao je Arrivabene za Sky Italia.

“Zato smo se složili sa zahtjevom iz FIA-e da radimo zajedno s njima.”

“Imali smo drugi senzor, ali to ni u kojem slučaju ne mijenja performanse našega bolida.”

“Unatoč tome, čudno mi je da svi znaju o drugom senzoru. Rekao sam da je naš sustav baterija [s dvije baterije] prilično kompleksan, ali je i intelektualno vlasništvo Ferrarija.”

“Nadam se da, sad kad svi znaju za naš drugi senzor, u budućnosti neće svi biti informirani o našem projektu. To bi mogao postati ozbiljan problem.”

Ferrari i FIA se slažu u jednom – drugi senzor nije odgovoran za pad forme

Arrivabene je još jednom istaknuo da Ferrarijeva lošija forma na posljednjih nekoliko utrka nema veze s činjenicom da je FIA postavila drugi senzor kako bi pratila tok energije.

“To nema nikakve veze s našom brzinom na pravcima jer smo bili brži i u Singapuru i u Rusiji,” rekao je.

“Bili smo ispred u Singapuru i blizu naših suparnika u Rusiji. Dakle u Singapuru i Rusiji bili smo više manje kao Mercedes na ravnom.”

“Vrijeme smo gubili u sporim zavojima, imamo podatke koji to potvrđuju.”

“Patimo na stazama s visokim i srednje visokim downforce zahtjevima. Posebno smo u problemima u sporim zavojima. Nedostaje nam opterećenje, a taj problem dovodi nas do problema u operaciji s gumama jer ih ne možemo uvijek dovesti u pravo operativno područje.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…