FIA je potvrdila da je dizajn stražnjih kotača na Mercedesovom F1 bolidu za 2018. legalan nakon Ferrarijeva upita oko njegove usklađenosti s pravilnikom.

Mercedes je na VN Belgije uveo novi dizajn stražnjih kotača koji između krakova ima po još dva zadebljanja za bolje upijanje topline, a na unutarnji dio krakova dodali su rupe za bolje strujanje zraka i topline.

Autosport tvrdi da dobro upućeni izvori govore da je Ferrari od FIA-e tražio objašnjenje zašto Mercedes smije koristiti rupe u svakom od 11 krakova svojih stražnjih kotača kad je Red Bull 2012. morao mijenjati dizajn svojih prednjih kotača koji su također imali slične rupe.

Red Bull je morao mijenjati dizajn jer su se rupe, dok se kotač rotira, smatrale pokretnim aerodinamičkim uređajem, što je u Formuli 1, osim DRS-a, zabranjeno.

Red Bull RB8 front wheel design with holes in the middle Photo Giorgio Piola
Red Bullovi prednji kotači na RB8 iz 2012. (Photo: Giorgio Piola)

Posljednjih godina brojne su momčadi koristile šuplje središte prednjih kotača kroz koji je zrak dolazio iz kanala za hlađenje prednjih kočnica nakon čega se zrak usmjeravao s vanjske strane prednjih kotača.

Ali taj je koncept legalan jer su kanali na prednjoj osovini, kroz koje je zrak dolazio kroz središte kotača, bili fiksni.

Ferrari front wing Austria in pits F1 2016
Ferrarijev dizajn protočnog središta prednjih kotača na SF16-H, VN Austrije 2016.
Force India već dugo godina koristi ‘šuplju’ prednju osovinu – na slici VJM10 iz 2017.
Mercedes W09 rear wheels heat sink Russian GP F1 2018 Photo Daimler edited by MAXF1net
Stražnji kotači na Mercedesu W09 na VN Rusije 2018.

Ferrari je odlučio razjasniti stvari kako bi znali hoće li i sami razvijati slično rješenje, a nakon ‘istrage’ FIA je zaključila da Mercedesov dizajn ima drukčije namjere od Red Bullova iz 2012. i da je u skladu s pravilima.

Mercedes je s novim kotačima izgubio od Ferrarija u Belgiji gdje su ih mučili problemi s ubrzanjem iz vrlo sporih zavoja na početku i kraju kruga na Spa, ali nakon toga Hamilton je zaredao četiri pobjede dok je Mercedes riješio probleme s pregrijavanjem stražnjih guma.

Lewis Hamilton Belgian GP F1 2018 Mercedes W09 rear whel new design heat sink Eau Rouge Photo Daimler edited by MAXF1net
Lewis Hamilton u Mercedesu W09 s novim dizajnom stražnjih kotača na VN Belgije 2018.

Tome su pomogle i dorade na stražnjem ovjesu i novi dizajn kućišta stražnjih kotača konkavnoga oblika koji su bili usmjereni prema boljem korištenju i upravljanju temperaturom stražnjih guma.

Ulje na vatru dolila je i fotografija Mercedesovih novih stražnjih kotača koji imaju seriju rupa u svom središtu.

I Mercedes i Ferrari od FIA-e su dobili službeno rješenje koje potvrđuje da je Mercedesov dizajn legalan pa se sad od Ferrarija očekuje da i sami razviju svoju inačicu za svoj F1 bolid za 2019.

Autosport dodaje i da je jedan od izvora komentirao Mercedesovo rješenje kao ‘zanimljivo’.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rosberg se bojao da neće moći držati korak sa Schumacherom

Nico Rosberg otkrio je da se bojao da neće moći držati korak sa sedmerostrukim svjetskim p…