FIA potvrdila – Vozače će kažnjavati ‘samo u potpuno jasnim situacijama’

Vozači 2017. više neće dobivati kazne za međusobne sudare osim ako je apsolutno jasno koji je vozač kriv, potvrdila je Svjetska automobilistička federacija FIA.

Prošla sezona izazvala je brojne kontroverze zbog nedosljednih načina dodjele kazni, a kažnjavanje za gotovo svaki dodir vozače obeshrabruje da pokušaju neka riskantnija pretjecanja zbog kojih gledatelji i dolaze na utrke.

Ali nakon najnovijih rasprava u F1 komisiji i na Svjetskom motorsport vijeću dogovoreno je da će vozači kazne dobivati samo ako su u ‘potpunosti krivi’ za incident.

Suci će sada moći sami odlučiti hoće li istražiti određeni incident koji im je prijavio trkaći direktor, a promjena je zabilježena u sportskom pravilniku, točnije u članku 38.2 a).

“Na sucima je odluka hoće li vozača koji je sudjelovao u incidentu kazniti ili ne.”

“Osim ako je sucima jasno da je vozač u potpunosti ili većinom kriv za incident, vozač neće biti kažnjen.”

FIA je promijenila i vrijeme u kojem se prije utrke zatvara izlaz iz boksa – on se, kao i do sada, otvara 30 minuta prije početka kruga za zagrijavanje, ali se zatvara 10 minuta kasnije (dosad 15 minuta prije početka kruga za zagrijavanje).

Razlog promjene leži u činjenici da bi vozači koji kasnije izađu iz boksa propustili sviranje nacionalne himne domaćina utrke koja počinje 14 minuta prije početka kruga za zagrijavanje, a s novim pravilom vozači moraju biti prisutni za vrijeme sviranja himne.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 razmatra povratak razvojnih tokena i dodatno smanjenje ograničenja budžeta

FIA i Formula 1 razmatraju ponovno uvođenje sustava tokena kojim bi kontrolirali stopu raz…