Svjetska automobilistička federacija FIA objavila je detalje pravila koja će stupiti na snagu u Formuli 1 od 2026. godine koja predstavljaju koncept ‘okretnoga automobila’ koji će biti 30 kg lakši od trenutne generacije, a nova pogonska jedinica bit će jača i učinkovitija s oko tri puta više električne snage.

Koncept ‘okretnog automobila’ u središtu tehničkih pravila za 2026. cilja na poboljšano utrkivanje i manje razlike među momčadima.

 • Bolidi za 2026. će biti 30 kg lakši od trenutne generacije poboljšavajući učinkovitost i upravljivost
 • Redizajnirana pogonska jedinica temelji se na najučinkovitijim motorima na svijetu s gotovo 300% više snage baterije i ima podjednak omjer snage između motora s unutarnjim izgaranjem i električne energije
 • Aktivna aerodinamika koja odgovara zahtjevima upravljanja energijom novih pogonskih jedinica
 • Povećane mogućnosti pretjecanja kroz novi Manual Override Mode koji omogućuje veću upotrebu električne energije
 • Rekordan broj od šest proizvođača pogonskih jedinica s Ferrarijem, Mercedesom, Alpineom, Hondom, Audijem i Red Bull Fordovim pogonskim jedinicama za 2026.
 • Nove bolide će pokretati 100% održivo gorivo
 • Poboljšana sigurnost kroz jače strukture i još teže testove

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) danas je pokazala konkurentniju, sigurniju i održiviju budućnost za FIA Svjetsko prvenstvo Formule 1 uz predstavljanje dugo očekivanih tehničkih pravila koja će definirati sport od 2026. nadalje.

Razvijen u suradnji s tehničkim radnim skupinama FIA-e za Formulu 1 i formuliran u suradnji s Formulom 1, 10 momčadi ovog sporta, velikim proizvođačima automobila i proizvođačima pogonskih jedinica, okvirni detalji novih pravila otkriveni su u Montréalu uoči VN Kanade ovoga vikenda. Pravila iz 2026. sada treba službeno ratificirati Svjetsko motorsport vijeće 28. lipnja.

Photo: FIA

Cijeli skup pravila iz 2026. vodi Formulu 1 u budućnost putem brojnih ključnih inovacija u pogonskim jedinicama, šasiji, aerodinamici, sigurnosti i održivosti.

Pogonska jedinica

 • Prvi put objavljena u kolovozu 2022., pravila o pogonskoj jedinici predviđaju veliki korak naprijed. Gradeći na temeljima najučinkovitijeg hibridnog motora na svijetu koji se trenutno koristi u Formuli 1, pogonska jedinica za 2026. daje još više snage od trenutnih jedinica. Dok snaga proizašla iz motora s unutarnjim izgaranjem pada s 550-560kw na 400kw, baterijski element se masovno povećava, sa 120kw na 350kw – povećanje električne snage od gotovo 300%. Učinkovitost se stoga održava, dok se održivost još više povećava.
 • Pojednostavljivanjem pogonske jedinice uklanjanjem MGU-H i proširenjem električne energije, snaga 2026 najrelevantnija je za cestovnu vožnju ikada viđena u Formuli 1, a u kombinaciji sa 100% održivim gorivom pruža platformu za budućnost prenosivih inovacija.
 • Dodatno, količina energije koja se može rekuperirati tijekom kočenja je više nego udvostručena, što rezultira ukupnom rekuperiranom energijom od 8,5 MJ po krugu (dosad 4 MJ).
 • Uključen je način rada Manual Override kako bi se stvorile poboljšane mogućnosti pretjecanja. Dok će se korištenje električne energije vodećega bolida smanjivati ​​nakon 290 km/h, dosežući nulu na 355 km/h, prateći će bolid imati koristi od MGUK Override koji pruža 350 kW do 337 km/h i +0,5 MJ dodatne energije.
 • Osmišljeni da privuku nove proizvođače u sport, pravila su dovela do obveza postojećih dobavljača kao što su Ferrari, Mercedes i Alpine, povratak Honde kao proizvođača i dolazak Audija i Red Bull Ford Powertrainsa.
Photo: FIA

Šasija

 • Dizajniran da bude manji i lakši od trenutne generacije automobila, dimenzije su promijenjene kako bi se ostvario koncept ‘okretnog automobila’ koji je u središtu novih pravila. Međuosovinski razmak pada s maksimalnih 3600 mm na 3400 mm, dok je širina smanjena s 2000 mm na 1900 mm. Maksimalna širina podnice smanjit će se za 150 mm.
 • Smanjenje težine bio je ključni cilj i bolid će imati minimalnu težinu od 768 kg – što je smanjenje od 30 kg u odnosu na 2022. To se sastoji od 722 kg automobila i vozača + 46 kg procijenjene mase guma.
 • Downforce je smanjen za 30%, a otpor zraka za 55%.
 • Veličina kotača od 18 inča uvedena 2022. je zadržana, iako je širina prednjih guma smanjena za 25 mm, a stražnjih za 30 mm, ali uz minimalan gubitak prianjanja.
Photo: FIA

Aerodinamika

 • Automobili iz 2026. također će imati koristi od potpuno novih sustava aktivne aerodinamike. Sustav, koji uključuje pomična prednja i stražnja krila, rezultirat će većim brzinama u zavojima sa standardnim Z-modom (maksimalni downforce, sila u Z-smjeru odnosno po vertikali). Na ravnim dijelovima vozači će se moći prebaciti na X-Mode (minimalni otpor, sila u X-smjeru odnosno smjeru kretanja), konfiguraciju s niskim otporom, dizajniranu da maksimizira pravocrtnu brzinu.
 • Usvojit će se aktivno stražnje krilo od tri elementa (od 2004. do danas dva elementa), dok je donje stražnje krilo uklonjeno, a bočne ploče su pojednostavljene.
 • Prednje krilo bit će 100 mm uže nego sada i imat će dva aktivna gornja elementa.
 • Za razliku od sadašnjih bolida, lukovi prednjih kotača bit će uklonjeni, a dio karoserije kotača bit će obavezan, kako bi se pomoglo u postizanju optimalnih performansi.
 • Ploče za upravljanje turbulencijama s prednjih kotača nalazit će se ispred bočnih stranica kako bi pomogle u kontroli turbulentne zračne struje u ovom području i minimiziranju gubitaka.
 • Bolidi će imati djelomično ravan pod i difuzor slabije snage, što će smanjiti učinak tla i oslanjanje bolida na ultra-krute i niske postavke.
Photo: FIA

Sigurnost

 • FIA-ina rigorozna potraga za sigurnošću je podržana u pravilniku Formule 1 za 2026.
 • Revidirana pravila o prednjem udaru uvode dvostupanjsku strukturu kako bi se izbjegli incidenti posljednjih godina u kojima se struktura prednjeg sudara (FIS) odlomila blizu ćelije za preživljavanje nakon početnog sudara, ostavljajući automobil nezaštićenim za naknadni udar.
 • Povećana je zaštita od bočnog upada. Nova specifikacija daje poboljšanu zaštitu od upada oko kokpita i više nego udvostručuje zaštitu koju daje bočna strana gorive ćelije. Dodatno, poboljšana zaštita postići će se bez dodavanja težine.
 • Opterećenje prilikom prevrtanja povećano je sa 16G na 20G u skladu s drugim formulama za jednosjede, a testna opterećenja povećana su sa 141kN na 167kN.
 • Završna svjetla stražnjeg krila bit će homologirana i znatno vidljivija/svjetlija od trenutnih. Uvest će se bočna sigurnosna svjetla za identifikaciju ERS statusa automobila zaustavljenog na stazi.
 • GPS antena se premješta kako bi se poboljšala osjetljivost i omogućio budući razvoj aktivne sigurnosti.
Photo: FIA

Održivost

 • Od 2026. pogonske jedinice Formule 1 pokretat će potpuno održivo gorivo, naglašavajući predanost ekološki odgovornim utrkama i postavljajući novi standard za motorsport.
 • Ovo gorivo će biti ‘drop-in’, što znači da se može koristiti u gotovo svim vozilima s ICE pogonom, nudeći potencijalno rješenje za stakleničke plinove u sektoru prijevoza koje može promijeniti igru. Do 2030. bit će 1,2 milijarde automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem na cestama diljem svijeta, a gorivo razvijeno za Formulu 1 moglo bi se koristiti za smanjenje emisija na industrijskoj razini.
 • Održivost će se poboljšati kroz veću upotrebu električne energije u blokovima 2026. i prelazak na distribuciju 50% električne i 50% toplinske energije.
 • Pravila iz 2026. u skladu su s FIA-inim ciljem postizanja neto nulte emisije ugljika do 2030. godine.

Napomena: pravila iz 2026. treba službeno ratificirati Svjetsko vijeće za motorsport 28. lipnja

Gledaj Formulu 1 ekskluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …