Pirelli F1 ultrasoft Austria GP F1 2016 Foto Pirelli

Nakon što su neke momčadi, posebno Mercedes, pronašle način kako da izbjegnu Pirellijeve apsurdno visoke minimalne tlakove, FIA je odlučila promijeniti proceduru mjerenja.

Pirelli zbog sigurnosti preporučuje nešto više tlakove u gumama, posebno nakon prošlogodišnjeg pucanja gume Sebastianu Vettelu na superbrzoj stazi Spa Francorchamps, ali ove godine tlakovi su još viši nego prošle godine.

Primjerice u Šangaju su propisani tlakovi bili 1.587 bara sprijeda i 1.380 bara straga, u Monaku su zbog manjih brzina stavili ‘tek’ 1.345 bara sprijeda i 1.242 bara straga. U Austriji su propisani tlakovi 1.518 bara sprijeda i 1.345 bara straga. To je 0.276 bara više sprijeda i 0.173 bara više straga u odnosu na propisane tlakove na istoj stazi prošle godine.

Kako je Mercedes izbjegavao visoke propisane tlakove

Primjetite kako su stražnji tlakovi niži jer je širina stražnje gume veća (325 mm u odnosu na 245 mm sprijeda).

Ovo su izuzetno visoki tlakovi za Formulu 1 – da se momčadi pita tlakovi bi bili puno bliže jednom baru, ovisno o stazi. Razlog je jednostavan – niži tlak omogućuje veću gaznu površinu i više prijanjanja, ali ako se pretjera može doći do pregrijavanja i prebrzog trošenja. Ali Pirelli momčadima ne dopušta da istražuju granice – sigurnost je na prvom mjestu.

PROMJENA PROCEDURE MJERENJA

Ferrari crew practice pitstops Great Britan F1 2015 Foto Pirelli

Novost je što će odsad Pirelli tlak u gumama kontrolirati prije montiranja na bolid, a zrak se iz gume ne smije ispuštati. To znači da prethodno grijanje posebno dizajniranih kućišta za osovinu i kočnice više nema smisla jer bi to samo povećalo tlak.

“Radili smo s FIA-om na poboljšanju procedure mjerenja,” rekao je Pirellijev Mario Isola.

“Nakon nekoliko sastanaka, odlučili smo da ćemo prvi korak poduzeti ovdje u Austriji.”

Pielli bi nakon promjene procedure mjerenja mogao sniziti iznose minimalnih tlakova jer momčadi više neće moći prethodno zagrijavati kočnice i posebna kućišta kako bi tlak izmjerili pri visokim temperaturama koje bi kasnije drastično pale, kao i tlakovi.

Ukoliko se ovaj način mjerenja pokaže dovoljno dobrim i Pirelli zaista utvrdi da momčadi voze s višim tlakovima nego dosad (jer više ne mogu manipulirati prethodnim grijanjem) Talijani će spustiti iznose minimalnih tlakova.

To će na ruku ići momčadima koje nisu bile tako napredne u ovom području, a jasno je da je Mercedes bio ispred svih u ovim trikovima. Što su minimalni tlakovi bili veći, Mercedesova prednost nad konkurencijom je rasla.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli objavio dostupne gume za Belgiju, Nizozemsku i Italiju

Talijanski proizvođač guma objavio je koje će vrste guma koristiti na iduće tri utrke F1 p…