Cosworth_V8_F1_motor_Brabham_BT49

FIA je službeno započela proces uvođenja neovisnog proizvođača motora koji bi od 2017. po prihvatljivijoj cijeni svima nudio svoje motore, a sve kako trenutni proizvođači motora ne bi imali moć koju trenutno imaju.

Situacija s Red Bullom istaknula je potrebu za neovisnim proizvođačem motora jer Mercedes, Ferrari i Honda nisu htjeli isporučiti motore kako ne bi ugrozili vlastitu kompetitivnost.

FIA želi osigurati da bilo koja momčad može jeftino dobiti kompetitivan motor, a ne ovisiti o dobroj volji trenutnih proizvođača motora.

>> FIA će otvoriti natječaj za neovisnog dobavljača motora

I Mosley i Ecclestone hvalili su neovisne proizvođače motora poput Coswortha i Mecachromea koji su bili jeftinija alternativa motorima koje su nudili veliki proizvođači.

“Motori neovisnog proizvođača će vjerojatno biti jači i trošiti više goriva. Vjerojatno ćemo morati mijenjati pravila, što je ionako planirano za 2017.”

Kada su mu sugerirali da će se Formula 1 pretvoriti u prvenstvo dvaju kategorija, Bernie je takve sugestije oštro odbacio.

“Već smo istovremeno imali bolide s turbo i atmosferskim motorima.”

“To nije prvenstvo dvaju kategorija, to je stvar izbora. O čemu god da se radilo, proizvođači motora će nastaviti koristiti svoje motore, a ostali će moći birati između neovisnog proizvođača i velikih proizvođača.”

SLUŽBENO PRIOPĆENJE

“FIA je odlučila konzultirati se s proizvođačima motora kako bi identificirali potencijalne alternativne proizvođače motora koji bi 2017. 2018. i 2019. momčadima isporučivali alternativne motore.”

“FIA sada traži pokazivanje interesa kako bi identificirali kandidate koji su zainteresirani biti ekskluzivni dobavljač alternativnog motora u Formuli 1.”

Potencijalni dobavljači mogu tražiti određene tehničke zahtjeve vezane uz alternativni motor, a svoj interes moraju i službeno izraziti do ponedjeljka 23. studenog.

Kao dio registracije, moraju dostaviti detalje svoje financijske i ekonomske situacije, svoje tehničke sposobnosti i svoj prijedlog rasporeda u slučaju da zaista i pobijede na natječaju.

Ukoliko njihove prijave zadovolje FIA-ine zahtjeve, kandidati mogu pristupiti natječaju.

cosworth_ca2010-motor

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Horner – ‘Ricciardo cilja na Perezovo mjesto u Red Bullu’

Red Bullov šef F1 momčadi Christian Horner otvoreno je priznao da Daniel Ricciardo cilja n…