FIA smatra da su pravila utrkivanja jasna, vozači se ne slažu

2021 US GP Verstappen Hamilton lead Leclerc Sainz Photo Daimler

Trkaći direktor FIA-e Michael Masi smatra da su pravila oko duela između vozača vrlo jasna i da slučaj između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona u Brazilu ne predstavlja presedan dok se vozači ne slažu s tim i kažu da nisu sigurni što se smije, a što ne.

Verstappen se izvukao bez kazne za incident s Hamiltonom u Brazilu iako je svoga suparnika prisilio na izlazak sa staze, a Mercedes je nakon pojave novoga dokaza tražio da se slučaj ponovno otvori.

Ali FIA je odbila Mercedesov zahtjev jer smatraju da su suci imali dovoljno informacija i pregled situacije da mogu donijeti odluku, a smatraju da nije bilo potrebe provoditi bilo kakvu istragu.

U nekim utrkama ove sezone suci su za manje incidente dijelili kazne, poput onih za Pereza i Norrisa u Austriji, što je zbunilo vozače koji su u Kataru imali diskusije s FIA-om kako bi se utvrdilo što je dozvoljeno, a što ne.

“Nije jasno, svi vozači, osim Maxa, tražili su pojašnjenje, većina ih je to tražila, ali nije baš previše jasno [što je dozvoljeno],” rekao je Hamilton.

“Samo tražimo dosljednost. Ako je isto kao na prošloj utrci [u Brazilu] onda bi tako trebalo biti u svim scenarijima i to je onda u redu.”

Ferrarijevi vozači Sainz i Leclerc rekli su da će prilagoditi svoju vožnju ako Verstappen ne bude kažnjen, a Norris je rekao da ova presuda pokazuje da njegova kazna u Austriji nije bila poštena.

S tim se ne slaže Masi koji smatra da su pravila utrkivanja jasna.

“Mislim da im je jasno rečeno što se od njih očekuje,” rekao je Masi.

“Drugi dio je to što se neki vozači slažu s tim, a neki ne.”

“Dali smo im opće smjernice, ali je vrlo jasno da će se svaki slučaj suditi posebno. Ne zaboravimo, imamo općeniti princip ‘pustimo ih da se utrkuju’, a gledajući sve dostupne kuteve primijenili smo tu filozofiju.”

Na pitanje hoće li suci nakon slučaja u Brazilu imati opušteniji pristup i manje se miješati u vozačke duele, Masi je odgovorio: “Ne bih to zvao opuštenijim pristupom, moramo gledati svaki slučaj posebno kao što smo to dosad činili.”

“Pogledamo svaki slučaj, imamo suce koji gledaju svaki incident i onda odluče je li to vrijedno istrage. Ako je tako, onda to istraže i utvrde je li riječ o prekršaju.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappenovi potezi su ‘preko granice’ – Hamilton

Lewis Hamilton kaže da se u trkaćoj karijeri još nije susreo s vozačem poput Maxa Verstapp…