FIA je uoči iduće utrke Formule 1 u Španjolskoj izdala dodatnu direktivu koja bi trebala spriječiti bilo kakvu mogućnost korištenja ulja u svrhu dobivanja dodatnih performansi motora u kvalifikacijama.

Izgaranje ulja radi dobivanja dodatne snage u kratkim vremenskim periodima vruća je tema u Formuli 1 više od godinu dana, a FIA dodatnim ograničenjima nastoji stati na kraj ovom načinu dobivanja performansi.

Mercedes je bio prvi proizvođač koji je koristio ulje na ovaj način, a Ferrari ih je uspješno slijedio, unatoč ograničenoj potrošnji ulja koja je ove godine samo 0.6 litara na 100 kilometara.

Namjera najnovije direktive jest olakšati praćenje razine ulja tijekom kvalifikacija u kojima su proizvođači motora najviše koristili posebne načine rada motora koji su, očito, uključivali i korištenje ulja kao goriva.

FIA je sada naglasila da momčadi ne smiju dolijevati ili prebacivati ulje iz vanjskoga spremnika ulja u bilo koji dio sustava za podmazivanje tijekom kvalifikacija.

Takva direktiva daje naslutiti da su neki proizvođači imali tu praksu u kvalifikacijama, ali izvori za Autosport tvrde da je ova mjera više preventivna jer su proizvođači dosad uvijek pronašli još neki način kako da iskoriste ulje u svrhu dobivanja dodatne snage.

“Nakon brojnih rasprava na ovu temu, želimo razjasniti da se ulje ne smije dodavati u bolid niti se smije aktivirati bilo kakav vanjski spremnik ulja – ne smije biti prijenosa ulja između vanjskoga spremnika u bilo koji dio sustava za podmazivanje motora. Ova mjera uvodi se kako bi FIA mogla pratiti potrošnju ulja tijekom kvalifikacija na precizan i pravovremen način,” stoji u priopćenju Jo Bauera, FIA-inog tehničkog delegata.

“Iznimke od pravila mogu nastupiti u posebnim prilikama nakon zahtjeva određene momčadi, a takve iznimke učinit će FIA-in tehnički delegat na vlastitu diskreciju.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rusija bi također mogla biti domaćin dvaju F1 utrka 2020.

Sochi International Circuit ove sezone mogao bi ugostiti dvije F1 utrke ukoliko vodstvo Fo…