FIA uvodi elektronsku kontrolu poštivanja granica staze

FIA će na VN Mađarske koristiti elektronsku kontrolu poštivanja granica staze kako bi osigurali da vozači na određenim mjestima neće stjecati prednost.

Vozači uvijek žele iskoristiti svaki centimetar staze i rubnika koji ju okružuju, a FIA je posljednjih godina postajala sve stroža po pitanju poštivanja granica staze.

Na pretposljednjoj utrci u Austriji postavljeni su izuzetno agresivni rubnici koji su vozače trebali spriječiti da ne izlaze izvan granica staze, ali to je ujedno dovelo i do velikog broja incidenata koji su bili vrlo opasni i uništavali ovjes na bolidima.

Silverstone je ponovno bio poprište kontroverznih situacija zbog zavoja u kojima se moglo voziti široko i steći nedozvoljenu prednost, a FIA je u tim slučajevima poništavala krugove.

Na Hungaroringu su sporni zavoji 4 i 11 koji imaju ravnu izletnu zonu pa se na njima može voziti široko i steći prednost. Zato je FIA na tim zavojima odlučila postaviti elektronsku kontrolu koja će im jasno pokazati koji je vozač prekršio pravila i izašao van granica staze.

“Instalirali smo senzore 1.6 metara od ruba staze kako bi znali kad neki bolid sa sva četiri kotača izađe van staze u zavojima 4 i 11,” stoji u FIA-inom priopćenju momčadima.

Ovo rješenje svakako je elegantnije od opasnih rubnika ili ‘ručnog’ pregledavanja koji je vozač vozio preširoko.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

2 Komentari na "FIA uvodi elektronsku kontrolu poštivanja granica staze"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
F1
Pretplatnik

Od svih pravila koje imaju, ovo mi se nekako čini pošteno. I u nogometu je aut ako lopta ode van crta…

FerrariHR
Pretplatnik

Slažem se.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel u pregovorima s Aston Martinom za 2021.

Sebastian Vettel navodno je u pregovorima s momčadi Racing Pointa koji iduće godine postaj…