FIA je Ferrariju zabranila korištenje ‘sumnjivih’ vrećica s ledom iznad usisnika iznad vozačeve glave nakon brojnih nagađanja o pravim motivima za njezino korištenje, a razlog je što FOM i FIA nisu bili zadovoljni temperaturom središnje elektroničke jedinice.

Ferrari je ove godine koristio žutu vrećicu s ledom iznad središnjeg usisnika dok je bolid bio u boksu i na samom startnom poretku, a suparnici su sumnjali da na taj način žele prikriti upravljač, a time i postavke koje Raikkonen i Vettel koriste.

Ferrari se branio da vrećicu s ledom koriste kako bi temperaturu elektronike kamere držali pod kontrolom, a nakon što je FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting proučio ‘slučaj’ odlučeno je da vrećicu s ledom više ne smiju koristiti.

FIA je Ferrari o svojoj odluci obavijestila uoči VN Italije, ali talijanska momčad se snašla i kameru blokirala – kišobranom.

Na njihov najnoviji potez FIA nije imala komentara, nego su samo prokomentirali zašto su im zabranili korištenje vrećice s ledom.

“Tražili smo Ferrari da prestanu koristiti te vrećice s ledom,” stoji u priopćenju iz FIA-e.

“Glavni razlog je što FOM nije bio sretan s tim. Problem je jedna od internih temperatura ECU-a [elektroničke kontrolne jedinice] koju će FIA i FOM nastaviti motriti.”

FIA je dodala da im ne smeta što Ferrari blokira pogled kameri dok se bolid nalazi na startnoj rešetci.

“Vrećica s ledom spriječila je TV kamere da vide upravljač, što je neizbježno vodilo teorijama zavjere, ali FIA zna sve što treba znati o softveru upravljača i on je u potpunosti legalan.”

FIA je ove godine Ferrariju zabranila i korištenje prve inačice retrovizora montiranih na halo zaštitu jer su imali aerodinamički profilirane ‘uši’ koje su Talijani pokušali progurati pod nosače, što FIA-u nije zadovoljilo.

Ferrari SF71H umbrella grid F1 2018 Photo Ferrari Ferrari SF71H icebag pitlane F1 2018 Ferrari SF71H icebag pitlane F1 2018 Photo XPB

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Saudijska Arabija u F1 kalendaru 2021. od 23 utrke, Nizozemska u jesenskom terminu

Formula 1 iduće godine dobiva još jednu utrku uz već planirane utrke u Vijetnamu i Nizozem…