FIA je započela istragu oko događaja koji su obilježili posljednju utrku sezone u Abu Dhabiju i koji su Maxu Verstappenu dali priliku da napadne Lewisa Hamiltona u posljednjem krugu utrke i osvoji svoj prvi naslov prvaka.

Nakon kontroverzne serije događaja u Abu Dhabiju, koja je rezultirala medijskom šutnjom Mercedesa i Hamiltona, FIA je obećala da će istražiti sve što se dogodilo, priznavši da je takav ishod prvenstva i reakcije na njega naštetio ugledu Formule 1.

Novi predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem u prvim je danima svoga mandata istaknuo da moraju naučiti lekcije iz onoga što se dogodilo i da ne mogu samo sjediti i govoriti da su dobri.

Istragu će voditi FIA-in tajnik za motorsport Peter Bayer, a ona je započela u ponedjeljak dok bi rezultati javnosti trebali biti predstavljeni početkom idućega mjeseca, uoči sjednice Svjetskoga motorsport vijeća 3. veljače.

Mercedes je odustao od moguće tužbe na rezultate utrke u Abu Dhabiju, ali navodno tek nakon što im je FIA dala određena jamstva, među ostalim i da će istražiti što se točno dogodilo. Navodno je dio dogovora i smjena trkaćega direktora Michaela Masija i tehničkoga direktora Nikolasa Tombazisa.

Sulayem je obećao da će ‘očistiti’ sport, a jedna od prvih akcija bit će mu spriječiti da članovi momčadi lobiraju prema FIA-inom trkaćem direktoru i tako mu otežavaju rad u okruženju u kojem su ionako već pod dovoljnom količinom pritiska, o čemu bi trebalo biti riječ i na sjednici Svjetskoga motorsport vijeća.

“FIA-in predsjednik Mohammed Ben Sulayem započeo je detaljnu analizu događaja vezanih za posljednju F1 utrku u Abu Dhabiju,” stoji u priopćenju.

“Na dan 19. siječnja, predmet rasprave Sportskoga savjetodavnoga odbora bit će korištenje sigurnosnoga automobila, a to će moći pratiti svi F1 vozači.”

“Ishod detaljne analize bit će predstavljen F1 Komisiji u veljači, a konačne odluke bit će objavljene na zasjedanju Svjetskoga motorsport vijeća u Bahrainu 18. ožujka.”

“FIA-in predsjednik Mohammed Ben Sulayem tražio je glavnoga tajnika za motorsport i nedavno postavljenoga direktora za utrke jednosjeda Petera Bayera za prijedloge za razmatranje i optimiziaciju organizacije FIA F1 strukture za sezonu 2022.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc ostao najbrži i na drugom treningu, Ferrari ispred Red Bulla

Charles Leclerc ostao je najbrži i na drugom slobodnom treningu na svojoj domaćoj utrci u …