FISA – FOCA sukob i kontroverzna VN Brazila 1982.

renault-team-brazil-1982

renault-team-brazil-1982

FOCA (Formula 1 Constructor Association) momčadi bile su frustrirane nedostatkom snage svojih Cosworth DFV motora (čiji dizajn potječe iz 1967.) u odnosu na turbo motore koji su postali sve jači, pouzdaniji i lakši za vožnju pa su počeli tražiti rupe u pravilima kako bi kompenzirali manjak snage.

Uoči VN Brazila 1982. FOCA momčadi našli su rupu u proceduri vaganja bolida koja kaže da se bolidi važu sa svim tekućinama i mazivima, a ništa se ne govori trebaju li te tekućine biti u bolidu nakon završetka utrke. FOCA momčadi su to interpretirale na način da se tekućine i maziva mogu ‘dopuniti’ nakon završetka utrke. To je bilo zabranjeno u svim drugim utrkama FIA-e, ali nije izričito zabranjeno u Formuli 1.

Tako su se momčadi FOCA-e na VN Brazila 1982. pojavile s velikim spremnicima vode koji su, prema njihovim riječima, trebali služiti hlađenju kočnica, a zapravo bi ih ispustili iz bolida u prvih nekoliko krugova utrke. Tako su bolidi većinu utrke bili značajno lakši od minimalne težine propisane pravilima, a momčadi bi spremnike napunili nakon utrke ili tijekom kasnog zaustavljanja u boksu.

Tih godina bolidi Formule 1 morali su težiti minimalno 585 kg, a momčadima je unaprijed najavljeno kada će izvagati njihov bolid. To je ostavilo prilično puno prostora i vremena za razne prevare poput olovnih stražnjih krila koja bi na bolid montirali prije samoga vaganja, a nakon toga stavili uobičajeno, mnogo lakše krilo i na taj način se utrkivali daleko lakši od propisanih 585 kg.

Na utrci je slavio Nelson Piquet u Brabham-Fordu ispred Kekea Rosberga u Williams Fordu, dok je treći bio Alain Prost u Renaultu s turbo motorom (bez spremnika vode za hlađenje kočnica). Renault je odmah protestirao protiv dva prvoplasirana bolida koji su diskvalificirani zbog nedovoljne težine. FISA momčadi optužile su momčadi FOCA-e da namjerno krivo interpretiraju pravila, a FOCA momčadi tvrdile su da nešto što nije ilegalno mora biti legalno.

Gilles Villeneuve u Ferrariju 126C s dva stražnja krila. Kanađanin je završio treći na Long Beachu, ali je naknadno diskvalificiran jer dva stražnja krila nisu bila u duhu tehničkog pravilnika. (4.4.1982.) Foto: gt40s
Gilles Villeneuve u Ferrariju 126C s dva stražnja krila. Kanađanin je završio treći na Long Beachu, ali je naknadno diskvalificiran jer dva stražnja krila nisu bila u duhu tehničkog pravilnika. (4.4.1982.) Foto: gt40s

Brabham i Williams žalili su se na odluku sudaca, a dok se čekala presuda održana je još jedna Velika Nagrada (SAD-a, Zapad). Ferrari je kao član FISA-e htio pokazati gdje bi stvari otišle kada bi momčadi krenule koristiti rupe u tehničkom pravilniku te su se pojavili s dva stražnja krila na oba bolida. Krila su se nalazila jedno pokraj drugoga, gdje je jedno krilo bilo malo ispred drugoga. U Ferrariju su tvrdili da ne postoji pravilo da se može koristiti samo jedno stražnje krilo pa je njihov bolid posve legalan. FIA se s tim nije složila pa je Gilles Villeneuve diskvalificiran nakon što je završio treći.

Bez obzira je li ovaj slučaj utjecao na odluku suda ili ne, žalbe Brabhama i Williamsa su odbijene i pobjeda na VN Brazila 1982. pripala je Alainu Prostu u Renaultu. Ironično, ostale momčadi FOCA-e nisu diskvalificirane iako su neki osvojili bodove. Razlog je jednostavan – Renault je protestirao samo na bolide koji su završili ispred njihova vozača (Prosta), a ostali bolidi koji su koristili sustav sa spremnicima vode nisu diskvalificirani i zadržali su osvojene bodove.

Alain Prost slavi šestu pobjedu na VN Brazila. Bila je to prva utrka na novom, skraćenom Interlagosu. (25.3.1990.) Foto: ferraridatabase
Alain Prost slavi šestu pobjedu na VN Brazila. Bila je to prva utrka na novom, skraćenom Interlagosu. (25.3.1990.) Foto: ferraridatabase

Alain Prost je, osim sporne 1982., na Jacarepagui slavio još četiri puta – 1984. i 1985. te 1987. i 1988. čime je dobio nadimak ‘Kralj Rija’ (‘The King of Rio’). Piquet je na VN Brazila slavio 1983. i 1986., a utrka 1988. bila je značajna jer je nadolazeća zvijezda Ayrton Senna u prvoj utrci za McLaren startao iz boksa i započeo jurnjavu prema vrhu poretka. Brazilac je stigao do drugoga mjesta, iza momčadskog kolege Alaina Prosta, ali je diskvalificiran jer je ušao u rezervni bolid nakon što je počeo krug zagrijavanja.

Posljednju utrku na Jacarepagui 1989. osvojio je Nigel Mansell u Ferrariju, što je bila prva utrka na kojoj je pobijedio bolid s poluautomatskim mjenjačem.

Uspjeh Ayrtona Senne natjerao je čelnike Sao Paola da ulože 15 milijuna dolara u Interlagos, skrate ga i stave novi asfalt. VN Brazila vratila se na Interlagos 1990. koji je sada skraćen sa 7960 na 4325 metara i tamo se i dan danas održava. Utrke na toj stazi redovito su među najuzbudljivijima u sezoni, posebno ako je riječ o posljednjoj utrci sezone.

Prvu utrku na novome Interlagosu osvojio je Alain Prost u McLarenu kojem je to bila 40. pobjeda u karijeri (tada je to bio rekord svih vremena) i ukupno šesta pobjeda na VN Brazila. Brazilci nisu bili previše sretni jer su posljedice prošlogodišnje VN Japana još uvijek bile svježe – po njima je Prostu 1989. poklonjen naslov prvaka jer je predsjednik FIA-e Jean-Marie Balestre diskvalificirao Sennu zbog nepropisno odvožene šikane i time utrku prije kraja riješio pitanje prvaka.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull angažirao Mercedesovoga stručnjaka za F1 motore

Red Bull je angažirao Mercedesovog stručnjaka za pogonske jedinice Bena Hodgkinsona koji ć…