Force India VJM10 bargeboards Foto AMuS MAXF1net

Force India nije čekala povratak Formule 1 u Europu kako bi donijela veliki paket aerodinamičkih poboljšanja koji bi im trebao pomoći da preuzmu glavnu riječ u borbi u sredini poretka koja je intenzivnija nego prošlih godina.

Novi bolid Force Indije pokazao se brzim i pouzdanim na prve dvije utrke sezone, ali Toro Rosso, Haas i Renault vrlo su blizu pa je svaka desetinka važna u borbi za što bolje startne pozicije i samu utrku.

Momčad iz Silverstonea u Bahrain je donijela veliki paket aerodinamičkih poboljšanja koji obuhvaća gotovo cijeli bolid, a dotaknut ćemo se većine novih elemenata.

Prednje krilo

Force India VJM10 front wing comparison Foto Force India MAXF1net

Bahrain je staza s nižim downforce zahtjevima od Australije i Kine pa su sve momčadi prilagodile svoja prednja krila, bilo da je riječ o donjim ili gornjim elementima ili obliku i broju kaskadnih elemenata.

Force India je promijenila oblik sasvim gornjih elemenata prednjega krila kako bi smanjila njihovu površinu i nagib za manji otpor zraka, a sasvim gornji element zadržao je horizontalni prorez blizu ruba prednjega krila.

Usmjerivači zraka ispod šasije

Force India VJM10 under chassis vanes Foto AMuS MAXF1net

Ovi usmjerivači zraka, koji prihvaćaju zračnu struju s prednjega krila i šalju ga prema ostatku bolida, i dalje se sastoje od dva veća dijela, ali prednji (na slici lijevi) dio sada više nije vertikalno prorezan.

Prednji dio i dalje ima četiri horizontalna elementa u podnožju, a stražnji dio ima osam elemenata što ukupno daje čak 12 elemenata koji pomažu stvoriti vrtloge koji nastavljaju put prema rubovima podnice.

Usmjerivači zraka iza prednjih kotača

Force India VJM10 bargeboards Foto AMuS MAXF1net

Glavni usmjerivač zraka u ovom području sada ima devet vertikalnih proreza (dosada četiri), a pomoćni usmjerivač (na kojem piše VJM10) sada je duži i proteže se gotovo čitavom duljinom glavnoga usmjerivača.

Drukčiji je i oblik podnice unutar glavnoga usmjerivača koji je sada prorezan na tri dijela.

Force India VJM10 bargeboards inner Foto AMuS MAXF1net

Bočne stranice

Force India VJM10 cockpit sidepod opening Foto AMuS MAXF1net

Force India je konzervativno pristupila hlađenju novoga VJM10 pa su bočne stranica preširoke, što izaziva prevelik otpor zraka u odnosu na konkurenciju. Nove, uže bočne stranice trebale bi stići za nekoliko utrka, a dotada je Force India odlučila koristiti nove usmjerivače zraka na samom početku bočnih stranica koji se više ne protežu čitavom širinom otvora za hladnjake nego završavaju na otprilike polovici širine.

Difuzor

Force India VJM10 diffuser Foto Force India MAXF1net

Manje promjene doživio je i difuzor pa je njegov gornji rub sada zakrivljen, kao i zakrilca postavljena iznad njega koja pomažu povezati difuzor i stražnje krilo i omogućiti brži protok zraka i dodatni downforce.

Primjetite koliko je visok stražnji kraj Force Indije koja koristi vrlo visoki nagib podnice (nizak prednji, a visok stražnji kraj) kako bi volumen difuzora kojega čini čitava podnica bio što veći.

Ukoliko se takav koncept usavrši, moguće je postići veće razine downforcea, ali uz dodatan otpor zraka koji donosi dodatan downforce i jače nakošen bolid.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sochi 2017. – Bottas pobijedio Ferrarije za prvu F1 pobjedu

Valtteri Bottas ostvario je prvu pobjedu u Formuli 1 na današnji dan 2017. nakon što je s …