Formula 1 razmatra promjenu sprint formata vikenda za 2022. te bi sprint utrka trebala biti zaseban događaj koji neće utjecati na startnu poziciju za glavnu utrku nedjelju, otkrio je upravljački direktor Ross Brawn.

Ovoga vikenda u Monzi na rasporedu je drugi sprint vikend ove sezone nakon Silverstonea, a u trenutnom formatu uobičajene kvalifikacije voze se u petak i određuju startni poredak za sprint kvalifikacije (100 km) čiji rezultat određuje startni poredak za nedjeljnu utrku.

Iduće godine kvalifikacije u petak mogle bi odlučiti startni poredak i za sprint utrku i za glavnu utrku, a sprint utrka mogla bi nositi više bodova nego ove sezone kada samo prva tri vozača osvajaju bodove (3-2-1).

“Mislim da će to biti ključan problem, hoćemo li napraviti dodatan korak i učiniti to događajem za sebe,” rekao je Brawn za Autosport.

“Mislim da ćemo razmotriti broj bodova za sprint utrku i kako ćemo odlučiti startni poredak. Treba li se on temeljiti samo na onome što se dogodi u petak?”

“Kao što znate, Perez je ispao iz sprint kvalifikacija i onda mu je nedjeljna utrka bila kompromitirana. Trebamo li na temelju petka odlučiti startni poredak i za subotu i nedjelju?”

“Postoje brojne stvari koje možemo učiniti i puno načina na koje ih možemo odraditi. To trenutno proučavamo. Postoje neke ideje i predstavit ćemo ih FIA-i i momčadima.”

Ukoliko F1 usvoji ovu promjenu to bi značilo da bi najbrži vozač u kvalifikacijama osvojio pole position odnosno startao prvi u glavnoj utrci, što je bio slučaj otkako postoji Formula 1, a što nije slučaj u trenutnom sprint formatu kada vozač koji pobijedi u sprint kvalifikacijama osvaja pole position.

Hamilton je na Silverstoneu osvojio prvo mjesto u kvalifikacijama, ali nije osvojio pole position budući da ga je Verstappen pobijedio u sprint kvalifikacijama odnosno mini utrci koja traje trećinu glavne utrke.

Za drugi sprint vikend sezone u Monzi Formula 1 napravit će manje promjene u slavlju nakon sprint kvalifikacija – pobjednički krug neće se odvijati na kamionu, kao na VN Velike Britanije, nego bi se slavlje trebalo odvijati oko startno ciljnoga pravca.

VN ITALIJE 2021. – RASPORED VIKENDA

1. slobodni trening PET 14:30
Kvalifikacije PET 18:00
2. slobodni trening SUB 12:00
Sprint utrka SUB 16:30
Utrka NED 15:00
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…