Formula 1 bi u budućnosti mogla uvesti sigurnosni automobil bez vozača kako bi promovirali autonomne tehnologije, otkrila je Svjetska automobilistička federacija FIA.

FIA je odlučna da vozač ostane ključan element privlačnosti Formule 1, ali su raspravljali o drugim načinima kojima bi mogli promovirati bespilotne automobile.

Glavni FIA-in čovjek za tehnički odjel Formule 1 Marcin Budkowski predložio je bespilotni sigurnosni automobil kao dobar način za promoviranje takvih tehnologija bez da se negativno utječe na spektakl koji nudi Formula 1.

“Dopustite da vam dam primjer, ali nije jedini – razgovarali smo o bespilotnom sigurnosnom automobilu,” rekao je Budkowski za Autosport.

UPOZNAJTE F1: Sigurnosni automobil

“Promovirao bi tehnologiju o kojoj još uvijek postoji nešto skepticizma i koja bi mogla pokazati da radi. Vozač sigurnosnog automobila više ne bi bio nužan jer bi sve kontroliralo računalo.”

“Ali moramo biti svjesni da trkaće automobile bez vozača navijači ne bi voljeli, samo inženjeri.”

Prošle godine pokrenuta je Roborace serija, prvo svjetsko natjecanje automobila bez vozača koje je povezano s Formulom E, ali Budkowski ne vjeruje da bi to prošlo u Formuli 1.

“FIA je započela projekt povezanih autonomnih vozila, ideja je shvatiti što će autonomna vožnja promijeniti u automobilskom svijetu, kakve utjecagje će imati na pojedinačne nacije.”

“Postoje i posljedice u definiranju poslovnih modela, da ne spominjem korištenje novih tehnologija u motorsportu, jer će ta rješenja potpuno promijeniti svijet automobila i sigurnost.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ricciarda ne brine slabiji start sezone – ‘Već sam to prošao u Renaultu’

Daniel Ricciardo kaže da je očekivao da će mu trebati neko vrijeme prije nego bude u moguć…