Rupe u pravilima od F1 sezone 2021. moći će se zatvarati tijekom sezone ukoliko za to bude skupljeno dovoljno glasova momčadi, vodstva Formule 1 i FIA-e, potvrdio je sportski direktor Formule 1 Ross Brawn.

Trenutno se promjene u pravilima, a time i zabrane određenih ideja koje nisu u duhu pravila, mogu primijeniti tek od iduće sezone, ali to će se promijeniti od 2021.

“Ako ubuduće iskoristite rupu u pravilima, ona bi mogla biti zatvorena već na idućoj utrci što trenutno ne možemo učiniti,” rekao je Brawn.

“Brawnov difuzor, koji su imale tri momčadi [2009.] bi prošao, ali ako jedna momčad iskače s rješenjem koje nikad nije bilo zamišljeno pravilima i koje uništava cijeli princip onoga što se pokušava učiniti, upravljačka tijela bi, uz dovoljnu potporu momčadi, mogla zaustaviti to rješenje. To je skroz druga filozofija.”

“Sjajna ideja je iskoristiti pravila unutar onoga što je bilo zamišljeno. Ako netko smisli nešto što nikad nije bilo zamišljeno pravilima, to u potpunosti uništava princip.”

Od 2021. deset momčadi, vodstvo Formule 1 i vodstvo FIA-e trebali bi imati po deset glasova (ukupno 30), a 25 glasova omogućilo bi promjenu za iduću sezonu dok bi 28 glasova omogućilo da se određeno rješenje zabrani odmah.

Spanish GP F1 2009 podium Foto LAT
Button i Barrichello slave dvostruku pobjedu za Brawn GP na petoj utrci sezone u Španjolskoj

“Biste li riskirali ući u prvenstvo s interpretacijom koja je riskantna kad biste znali da bi mogla biti zabranjena? Time će promijeniti način na koji će se takve stvari razvijati, filozofija će biti drukčija.”

“Ono što ne želimo – i kažem to s dozom licimjerja – je da se prvenstvo odluči zbog rupe u pravilima,” aludirao je Brawn na osvajenje prvenstva 2009. zahvaljujući najboljoj interpretaciji dvostrukoga difuzora.

“Želimo da ljudi budu najbolji u onome što rade i da imaju set pravila koji razumiju. Mislim da se moraju moći osloniti na nas [F1] i na FIA-u, da nećemo kazniti nekoga tko ima sjajnu ideju. To je subjektivno. Ali je li sjajna ideja činjenica da je netko stavio zarez na krivo mjesto u pravilima što znači da ih odvjetnik može drukčije interpretirati? Ne bih rekao.”

Rubens_Barrichello_2009 Italian GP Monza Brawn GP BGP001 Photo Wikimedia

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…