Williamsov vozač Felipe Massa kaže da Formula 1 nije ništa lošija nego u periodu kad se on počeo natjecati iako se danas sport nalazi pod lavinom kritika zbog smanjene buke motora i prevelikog naglaska na sigurnosti.

Massa je 2002. debitirao u Sauberu prije nego je 2003. postao testni vozač Ferrarija čiji je redovni vozač postao 2006. kada je bio momčadski kolega Michaelu Schumacheru.

FIA je 2009. uvela KERS, a 2011. DRS kako bi olakšali pretjecanja, a Massa se prisjetio kako je to izgledalo kad na raspolaganju nisu imali takve mogućnosti.

“Kad sam počeo, pretjecanja su bila jako teška, nismo imali DRS i svi su se žalili na istu stvar, govorili su ‘ah, moramo pretjecati’ ‘ah, ne možemo pratiti bolid ispred sebe’, ‘ah, vrhunske momčadi imaju više novaca od ostalih’, ‘ah, preskupo je’…”

“Što se promijenilo? Ne vidim veliku promjenu. Možda su u to vrijeme momčadi trošile još više novaca nego sad, ali razmak između najboljih i najgorih bio je ogroman, kao što je i sada.”

“To je Formula 1, nadam se da će se to promijeniti u budućnosti, ali ne vidim veliku promjenu. Bolidi su drukčiji, ali mentalitet, način na koji vozite, što radite na bolidu, kako pokušavate izvući maksimum iz njega – to se nije promijenilo.”

“Riječ je o različitim vrstama bolida, različitim pravilima, različitim gumama, različitim motorima. Tako je uvijek bilo u F1, ništa se nije promijenilo otkako sam počeo. Stvari funkcioniraju slično.”

Za razliku od 2017. kad svaki vozač smije koristiti samo četiri pogonske jedinice u jednoj sezoni, a mjenjači moraju trajati šest uzastopnih utrka, 2002. su momčadi još uvijek smjele koristiti posebne kvalifikacijske motore, mjenjače, kočnice itd., a uoči utrke promijeniti motor i u bolid ugraditi sigurniju specifikaciju. Također, testiranja su bila gotovo neograničena.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…