2022-Emilia-Romagna-GP-Verstappen-Red-Bull-battles-Charles-Leclerc-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Najavljeni kvalifikacijski eksperiment trebao bi se održati u Imoli, a drugi takav eksperiment održat će se iza ljetne stanke iako još uvijek nema službene potvrde.

Formula 1 za ovu je sezonu najavila eksperimentalni format kvalifikacija u kojem bi vozači smjeli koristiti samo hard gume u Q1, medium gume u Q2 i soft gume u Q3 kako bi se smanjio broj potrebnih setova guma tijekom vikenda.

To bi broj setova smanjilo s trenutnih 13 na 11, ali i pristup cijelome vikendu jer bi momčadi morale podesiti bolide da dobro rade na sve tri vrste dostupnih guma.

Autosport prenosi da bi se prvi takav eksperiment trebao održati u Imoli, šestoj utrci sezone koja se vozi od 19. do 21.5., na istoj utrci na kojoj Pirelli planira donijeti nove kišne gume koje ne trebaju grijače.

Prema novom formatu kvalifikacija odabir guma je slobodan samo ako se sesija proglasi kišnom što znači da u slučaju sušenja staze za vrijeme kvalifikacija smiju voziti na kojim god gumama žele.

Uobičajena alokacija guma za vrijeme vikenda je osam setova softa, četiri seta mediuma i dva harda, a za vikend u kojem će se isprobati novi format vozači će imati po četiri seta softa, četiri seta mediuma i tri seta harda.

Jedan od izazova u novom formatu bit će korištenje hard guma u Q1 jer se najtvrđa mješavina gotovo nikad ne koristi u kvalifikacijama jer ih je teško zagrijati za jedan brzi krug i jer pružaju manje performansi, a njihovo zagrijavanje još je teže s minimalnim količinama goriva koje su uobičajene u kvalifikacijama.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Najava VN Japana – Red Bull na Suzuku ponovno stiže nakon poraza

Nakon Ferrarijeve dvostruke pobjede u Australiji koju je predvodio Carlos Sainz Formula 1 …