Staza Suzuka postigla je dogovor s vodstvom Formule 1 oko produljenja ugovora koji im jamči mjesto u kalendaru barem do kraja 2029. što je barem privremeno odgodilo planove oko održavanja ulične utrke u Osaki.

Suzuka je ušla u posljednju godinu trenutnoga ugovora s Formulom 1, a nedavno su se pojavile glasine da bi se VN Japana u budućnosti mogla održavati na novoj uličnoj stazi drugoga najvećeg japanskog grada Osake.

To bi bilo u skladu s težnjom vodstva Formule 1 da sve više utrka održava na uličnim stazama, s čime navijači nisu oduševljeni, posebno ako je to na štetu klasičnih permanentnih staza poput Suzuke.

Prije nekoliko dana potvrđeno je da će se VN Španjolske od 2026. održavati na ulicama glavnoga grada Madrida i to do kraja 2035. što je još jedna potvrda preferiranja uličnih staza, a budućnost staze u blizini Barcelone još uvijek je upitna.

Novi petogodišnji ugovor staze Suzuka jamči joj mjesto u kalendaru do kraja 2029., što nije na razini trajanja nekih drugih ugovora poput Madrida (2035.), Australije (2035.) i Bahraina (2036.), ali je svejedno dvije godine duži od prethodnoga ugovora.

Ove godine VN Japana se vozi ranije nego inače, u travnju, između Australije i Kine, za razliku od uobičajenoga jesenskoga termina, a staza je mnogo puta bila mjesto odluke oko naslova prvaka zbog svoje pozicije u kalendaru.

Posljednji puta prvak je na Suzuki odlučen 2022. kada je Verstappen četiri utrke prije kraja potvrdio svoj drugi naslov prvaka, a 2011. je svoj drugi naslov potvrdio Vettel, također četiri utrke prije kraja prvenstva.

Suzuka je posljednji puta bila posljednja utrka prvenstva 2003. godine kada je Schumacher osvojio svoj šesti naslov pobijedivši Raikkonena za samo dva boda.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…