FIA je predstavila prvu inačicu nove balistički testirane kacige koju će iduće sezone morati koristiti svi vozači, a razvila ju je talijanska tvrtka Stilo.

Kaciga je razvijana gotovo deset godina nakon nesreće koju je na VN Mađarske 2009. imao Felipe Massa i kojega je opruga s bolida Rubensa Barrichella pogodila u vizir iznad oka.

Trenutnu zaštitnu površinu od izuzetno čvrstoga zylona, koji se koristi i za bočne zaštitne strukture bolida, zamijenit će potpuno integrirana ekstenzija zbog koje će se gornji rub otvora kacige biti pomaknut za 10 mm.

Novi očvrsnuti dio povećat će apsorpciju energije u slučaju sudara za 25%, a testiran je da izdrži udar projektila mase 225 g pri brzini od 250 km/h.

Kaciga je prošla i opširne balističke testove u čijem je provođenju tvrtka Stilo imala pomoć vojske.

Valtteri Bottas prvi je isprobao novu kacigu na treningu za VN Belgije, a u Monzi bi ju trebao isprobati i Lance Stroll.

Na prošloj utrci u Belgiji vidjeli smo koliko je značajan halo sustav zaštite vozačeve glave, nakon što je Alonso preletio iznad Leclerca i na njegovom halo sustavu ostavio tragove gume, a Bottas smatra da je razvoj kaciga jednako važan.

“Što je kaciga jača to bolje,” rekao je Finac.

“Žele više sigurnosti pa kacige moraju primiti jače udarce nego prije. Jako je važno da se kacige nastave razvijati, uvijek se može bolje.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rusija bi također mogla biti domaćin dvaju F1 utrka 2020.

Sochi International Circuit ove sezone mogao bi ugostiti dvije F1 utrke ukoliko vodstvo Fo…