FIA i Formula 1 razmatraju novi bodovni sustav koji bi mogao biti na snazi već iduće godine nakon pritužbi manjih momčadi koje sve teže dolaze do bodova uz pet jakih momčadi koje imamo ove sezone.

Prvih pet momčadi prvenstva (Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes i Aston Martin) osvojili su sve osim 12 bodova u prvih pet utrka nove sezone Formule 1, a tri momčadi (Williams, Alpine i Sauber) još uvijek su na nuli.

To je potaknulo manje momčadi da se požale na trenutno stanje kako bi se proširio krug osvajača bodova na 12 umjesto 10 koliko ih trenutno osvaja bodove.

Razgovori između FIA-e, Formule 1 i momčadi na F1 Komisiji u Ženevi idućega tjedna trebali bi odrediti sudbinu novoga bodovnog sustava, a osim toga raspravljat će se i o drugim tehničkim i sportskim pitanjima.

Trenutni bodovni sustav, u kojem prvih 10 vozača osvaja bodove prema skali 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1, uveden je 2010. godine, a 2019. je uveden bod za najbrži krug ukoliko vozač koji ga je odvozio završi među prvih deset.

Prema novom bodovnom sustavu, bodovi za prvih sedam ostali bi isti (25-18-15-12-10-8-6), ali od osmoga mjesta na niže bodovi bi se dodjeljivali prema skali 5-4-3-2-1, što bi proširilo krug osvajača bodova na 12, a za bod za najbrži krug vozač mora završiti u prvih 12.

Autosport prenosi da su manje momčadi inzistirale na novom bodovnom sustavu, a kako bi on bio izglasan za 2025. potrebno je šest od deset glasova momčadi.

Gledaj Formulu 1 ekskluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dva McLarena ispred dva Ferrarija uoči kvalifikacija u Imoli

Oscar Piastri i Lando Norris postavili su dva najbrža vremena na trećem slobodnom treningu…