“Formula 1 treba neovisnog dobavljača i V8 motore”

Cosworth_V8_F1_motor_Brabham_BT49

U intervjuu za njemačku televiziju ZDF, Bernie Ecclestone i Max Mosley dali su svoje viđenje trenutno vrlo zamršene situacije oko motora u Formuli 1. Mnogi su nezadovoljni novim turbo hibridnim pogonskim jedinicama, a stvar dodatno komplicira i dominacija dvaju proizvođača koji odlučuju kome će isporučiti svoje motore, čime opasne protivnike mogu držati na distanci.

Mercedes i Ferrari odlučili su da Red Bullu neće isporučiti motore kako ne bi ugrozili vlastitu kompetitivnost, a njihova dominantna pozicija na tržištu omogućuje im postavljanje uvjeta.

Ecclestone i Mosley udarili su po trenutnim pravilima, govorili o fiksnom budžetu i potrebi da se ponovno uspostavi kontrola nad sportom koju trenutno drže dominantni proizvođači motora Mercedes i Ferrari.

“F1 su izgradili ljudi poput Franka Williamsa,” rekao je Mosley, “koji je desetljećima prije imao neovisnog proizvođača motora (Cosworth), a Ferrari se s njima utrkivao. Nekad uspješno, nekad manje uspješno.”

Jim Clark je u Lotusu 49 na VN Nizozemske 1967. donio Cosworthovom DFV motoru prvu od ukupno 155 F1 pobjeda. (4.6.1955.) Foto: f1history
Jim Clark je u Lotusu 49 na VN Nizozemske 1967. donio Cosworthovom DFV motoru prvu od ukupno 155 F1 pobjeda (4.6.1955.) Foto: f1history

“Mislim da je jedan od čimbenika koji su izgradili Formulu 1 u ovo što je danas, uz Berinea, upravo Cosworthov motor.”

Cosworthov 3,0-litreni V8 DFV (eng. double four valve) jedan je od najuspješnijih motora u povijesti Formule 1 koji je pobijedio u svom prvom nastupu, na VN Nizozemske 1967. u Lotusu 49 koji je vozio Jim Clark. Ono što je najbitnije jest da ga je od 1968. mogla kupiti bilo koja momčad u Formuli 1. To je značilo da su bogati pojedinci mogli kupiti isti motor koji koristi i primjerice McLaren.

Sedamdesetih su gotovi svi bolidi imali Cosworthov DFV osim, naravno, Ferrarija. Većina momčadi gradila je svoje šasije oko Cosworthovog DFV motora i Hewlandovog mjenjača, a DFV je ukupno ostvario 155 pobjeda, posljednju u Detroitu 1983. (Michele Alboreto u Tyrrellu).

Bernie je u drugom intervjuu izjavio da Mercedes i Ferrari drže Formulu 1 u šaci.

“Upravo je takva situacija. Trebamo neovisnog proizvođača motora. Govorim o ovome već godinu i pol.”

Problem je što trenutna pravila štite dominaciju Mercedesa i Ferrarija jer ograničavaju razvoj motora, a Ecclestoneov stav ne dijeli i predsjednik FIA-e Jean Todt.

“Jean je nešto drukčiji od Maxa [bivšeg predsjenika FIA-e]. Jako se brine hoće li nekoga uzrujati, a znamo da je nemoguće da su svi sretni.”

“Kad je Max nešto htio riješiti, nije bilo bitno ako su jedna ili dvije strane nezadovoljne, to je bilo normalno.”

Bivši predsjednik FIA-e Max Mosley slaže se da je današnja Formula 1 u rukama proizvođača motora.

“Mercedesov Mr. Zetche može razgovarati s Ferrarijevim Mr. Marchionneom ili Renaultovim Mr. Ghosnom i mogu zajedno kontrolirati Formulu 1.”

“Formulu 1 se ne kontrolira. U tom trenutku neovisni proizvođač motora postaje nužan.”

BERNIE ŽELI V8 MOTORE I BEZ PRISTANKA MOMČADI

mercedes-v8-f1-2013

Ecclestone je od samih početaka protiv novih turbo hibridnih pogonskih jedinica koje imaju manju potrošnju i emisije, ali ne pružaju dovoljno jak niti dobar zvuk dostojan bivših V8 ili V10 motora bez turba.

Šef Formule 1 smatra da bi se stari 2,4-litreni V8 motori trebali uvesti bez da se pita momčadi.

“Mislim da ne bi trebali tražiti konsenzus momčadi. Trebamo to jednostavno napraviti i reći im ‘ako vam se ne sviđa, nemojte se natjecati’.”

Takvo bi ponašanje sigurno naljutilo velike momčadi koje su još prije prijetile odlaskom iz Formule 1 i osnivanjem konkurentskog svjetskog prvenstva.

Mosley vjeruje da se F1 mora suočiti s takvim prijetnjama i “biti spremna blefirati i reći ‘ako želite otići odite, samo nemojte lupati vratima’.”

 

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će ‘morati kompenzirati’ zabranjeni DAS u 2021.

Suvlasnik i šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff smatra da DAS nije bio velika prednost n…