Nakon što su sredinom sezone svi bili u čudu kako je Ferrari toliko napredovao u snazi motora, kao i njihovi klijenti Sauber i Haas, sada se postavlja pitanje što se dogodilo da je ta prednost nestala.

Prvi puta od 2014. svijet Formule 1 se slaže da Mercedes više nema najjači motor u Formuli 1 nego da je tu titulu preuzeo Ferrari koji je od VN Austrije napravio veliki skok u snazi bez uvođenja novih komponenti pogonske jedinice.

Ferrari je ove godine najbrži na pravcima, što smo puno puta prenosili na MAXF1 portalu, a čini se da su sredinom sezone, nakon VN Kanade, pronašli način da iz svoje pogonske jedinice izvuku još više snage i to reda veličine 40 KS.

To je iznos koji se u uvjetima stabilnih pravila pronalazi tijekom dvije godine što brine njihove suparnike iz Mercedesa i Renaulta.

“Jako su brzi na pravcu što je jako zanimljivo jer nemaju novi motor, a odjednom imaju puno više snage,” komentirao je Hamilton nakon slobodnih treninga u petak na Hockenheimu.

“Puno se glava sada češe, Ferrari je pronašao nešto sjajno,” rekao je tada Rosberg za Sky F1.

Momčadi izračunale – Ferrari skočio za 38 KS

Posljednji Ferrarijev skok u snazi stigao je u dva navrata, u Kanadi i Austriji. Renault i Mercedes GPS podacima su izračunali da je Ferrari u kvalifikacijama u jednoj utrci skočio u snazi za zapanjujućih 38 KS.

Ponovno se spominju trikovi u ERS sustavu pomoću kojega Ferrari tijekom jednoga kruga uspjeva koristiti više od 4 MJ, a time ima i više od najvećih 163 KS iz električnih sustava.

Martin Brundle je to odbacio, kao i Toto Wolff koji kaže da to ne može biti istina jer nisu mijenjali MGU-H i turbo.

Ferrari izgubio prednost u snazi

Kimi Raikkonen Italian GP F1 2018 Parabolica Photo Ferrari

Ono što je intrigantno jest činjenica da su GPS podaci, koji su i otkrili Ferrarijev nagli skok u snazi u ljetnim mjesecima, sada pokazali da je Ferrari izgubio svoju prednost.

Auto Motor und Sport otkrio je da su GPS podaci iz Singapura i Rusije, posljednje dvije utrke, otkrili da je SF71H izgubio prednost u snazi svoje pogonske jedinice 062 EVO.

Ključna razlika između Ferrarijeve pogonske jedinice i svih ostalih jest u tome da Ferrari koristi dvije baterije kao spremnik električne energije, a otkako je FIA tražila od Ferrarija da postave drugi senzor, prednost u snazi je nestala.

To ne znači da je Ferrari odjednom ima slab motor, nego je jednostavno nestala tada neobjašnjiva prednost u snazi.

Manjak snage kao objašnjenje za pad forme?

Na pravcima Red Bull Ringa, Silverstonea, Hockenheima, Spa i Monze Ferrari je imao i do pola sekunde prednosti na pravcima u odnosu na Mercedes, što su momčadi jasno vidjele u GPS mjerenjima.

Nije jasno kad je FIA natjerala Ferrari da postave drugi senzor, ali iako su suparnici prihvatili FIA-ino objašnjenje da je Ferrarijev motor legalan zapravo su itekako žestoko pritiskali iza scene kako bi se objasnio nagli i neobjašnjivi skok u snazi tijekom sezone.

Bez obzira što je Ferrari i dalje vrlo snažan motor, sasvim blizu Mercedesa (što je bio i prošle sezone), njihove suparnike muči pitanje gdje je nestao fantastičan potisak koji su imali na izlasku iz zavoja.

Renaultov Cyril Abiteboul manjkom snage motora u odnosu na sredinu sezone opravdava i Ferrarijev općeniti pad u brzini po krugu u posljednjim utrkama.

“Ako imaju manje snage, onda ne mogu koristiti iste postavke krila [razinu downforcea] kao prije i moraju koristiti manje downforcea kako bi zadržali brzinu na pravcu.”

Vettel leads Hamilton Russian GP F1 2018 Photo XPB

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prvi predsezonski test u Barceloni bez prijenosa i navijača

Formula 1 potvrdila je da na prvom testu uoči početka nove sezone neće biti prisutni navij…