Gdje Red Bull gubi u odnosu na Mercedes?

Nico Rosberg Max Verstappen Austrian GP F1 2016 Foto Red Bull

Mercedes više od dvije godine dominira Formulom 1, ali gdje Srebrne Strijele grade prednost pred konkurencijom? Donosimo analizu kvalifikacijskih krugova na Silverstoneu.

Red Bull je posljednjih utrka drugi najbrži bolid pa je zanimljivo pogledati gdje gube u odnosu na vodeći Mercedes. Njemački Auto Motor und Sport donosi GPS analizu koja jasno pokazuje gdje Mercedesi grade prednost ispred Red Bulla, a suprotno očekivanom, nije riječ samo o ravnim dijelovima gdje do izražaja dolazi snaga Mercedesova motora.

Lewis Hamilton odvozio je vrlo brzih 1:29.287 što je bilo gotovo tri sekunde brže od njegovog prošlogodišnjeg pole position vremena, a najbrži Red Bull bio je Max Verstappen na trećem mjestu s 1.026 sekundi zaostatka.

Iako se Mercedes poboljšao za gotovo tri sekunde, Red Bull je u odnosu na svoje najbolje kvalifikacijsko vrijeme iz 2015. napredovao još više, za 3.3 sekunde.

MAPA STAZE SILVERSTONE

Mercedes na startno ciljnoj ravnini ubrzava do 317 km/h, a Red Bull je tek tri km/h sporiji. Na idućem pravcu (Wellington straight) Red Bull se drži na prvoj polovici, ali Mercedes ponovno bježi u drugoj polovici zahvaljujući većoj snazi i manjem otporu zraka kojeg izaziva njihova aerodinamička konfiguracija za ovu stazu.

Mercedes je na Wellington pravcu brži 9 km/h, na Hangaru je brži 6 km/h, a prije zavoja Vale (nakon izlaza iz Stowea) imaju 5 km/h veću brzinu.

U zoni ubrzanja Mercedes i Red Bull su izjednačeni – između Farm i Village zavoja Mercedes je tek 1 km/h brži, a na kratkom potezu između Brooklandsa i Luffielda Red Bull je 2 km/h brži.

RED BULL BRŽI U BRZIM, MERCEDES U SPORIM ZAVOJIMA

Hamilton Rosberg Verstappen Ricciardo British GP F1 2016 in the wet Foto Red Bull
Četveroboj dva Mercedesa i dva Red Bulla na VN Velike Britanije 2016.

Red Bull je očekivano brži u brzim zavojima zahvaljujući većem downforceu – riječ je o zavojima Abbey, Maggotts, Becketts i Club.

Iako su u Clubu brži tek 1 km/h (204 – 203), kao i u Maggotsu (307 – 306), Red Bull je u Abbeyu brži 3 km/h (295 – 292), a u Beckettsu 6 km/h (195 – 189).

U brzom Stoweu situacija je izjednačena (220 km/h), u Farmu je Mercedes 2 km/h brži, a u Copseu 1 km/h (268 – 267).

Mercedes zato vrijeme dobiva u sporim zavojima, već dobro poznatoj jakoj strani njihovih bolida.

Većina zavoja u Formuli 1 su spori i srednje spori pa je sasvim razumno optimizirati bolid upravo prema takvim zavojima. Osim toga, u sporim zavojima provodite više vremena nego u brzim pa se performanse u tim zavojima još više odražavaju na vrijeme po krugu.

Iz Mercedesa su više puta naglasili da je aerodinamika njihovog W07 optimizirana za nešto niže brzine, a sjajan raspored težine i nisko težište dodatno pogoduju performansama u takvoj vrsti zavoja.

Mercedes je u Village zavoju brži 4 km/h (109 – 105), u Brooklandsu 7 km/h (156 – 149), u Luffieldu 3 km/h (116 – 113), a u vrlo sporom Valeu čak 6 km/h (101 – 95). Jedino su u Loopu jednaki s 93 km/h.

Nico Rosberg Max Verstappen Austrian GP F1 2016 Foto Red Bull

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

2 Komentari na "Gdje Red Bull gubi u odnosu na Mercedes?"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
F12013
Pretplatnik

Odlična analiza. Mecedes je ubitačan, brz na pravcu, brz u sporim zavojima. Krenuli su s odličnim konceptom od 2014 i samo nadograđivali i dobili smo savršenstvo u 2016 koje je konkurentno kao i 2014…
Nadam se da će bolji posao u 2017 od Mercedesa i RB-a napraviti McH I Ferrari!

FerrariHR
Pretplatnik

Također..

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Usporedba koja otkriva dramatičan pad snage Ferrarijeve pogonske jedinice

Brza staza Spa Francorchamps otkrila je dramatičan pad u snazi Ferrarijeve pogonske jedini…