Američki automobilski gigant General Motors objavio je da su se prijavili na FIA-in natječaj za proizvođača pogonske jedinice od F1 sezone 2028. koje bi trebale pokretati bolide nove momčadi Andretti Cadillac.

Andretti Cadillac, potencijalna nova, 11. momčad Formule 1, početkom listopada dobila je zeleno svjetlo od FIA-e za ulazak u sport 2025. ili 2026., ovisno kad budu spremni.

Ali najteži dio tek slijedi budući da su trenutne momčadi oštro suprotstavljene ulasku nove momčadi zbog dijeljenja prihoda na veći broj dijelova i potencijalnoga destabilizacijskog faktora koji nova momčad može biti.

General Motors, vlasnik brenda Cadillac, istaknuo je da u Formulu 1 žele ući isključivo s Andrettijem, a danas su se i službeno prijavili kao proizvođač pogonske jedinice od 2028. što znači da bi u slučaju ranijega ulaska u F1 2025. ili 2026. Andretti Cadillac morao koristiti jedinice nekoga od trenutnih proizvođača, najvjerojatnije od Renaulta koji nema nijednoga klijenta osim Alpinea.

“Oduševljeni smo što će naš novi Andretti Cadillac F1 bolid pokretati pogonska jedinica GM-a”, rekao je predsjednik GM-a Mark Reuss.

“Uz našu duboku inženjersku i trkaću stručnost, uvjereni smo da ćemo razviti uspješnu pogonsku jedinicu za seriju i pozicionirati Andretti Cadillac kao pravu momčad.”

“Radit ćemo s najboljima, na najvišim razinama, sa strašću i integritetom koji će pomoći uzdizati sport za ljubitelje utrka diljem svijeta.”

GM-ov razvoj i testiranje prototipa tehnologije za Formulu 1 već je u tijeku, a projektiranje F1 pogonske jedinice unaprijedit će stručnost američkog proizvođača u elektrifikaciji, hibridnoj tehnologiji, održivim gorivima i visokoučinkovitim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Uz dugu povijest uspjeha u utrkama, Cadillac je nedavno razvio 5.5-litreni V8 motor kodnoga imena LMC55R koji se 2023. koristio u prvenstvima izdržljivosti IMSA i WEC za njihov Hypercar prototip V-Series.R.

S ovim motorom, Cadillac Racing je osigurao treće mjesto u ukupnom poretku na utrci 24 sata Le Mansa, najvažnije utrke WEC prvenstva u klasi Hypercar dok su se u IMSA prvenstvu u SAD-u natjecali u GTP klasi (Grand Touring Prototype) gdje su osvojili 12 sati Sebringa.

Motor razvija najveću snagu od 670 KS uz standardizirani elektromotor snage 68 KS koji razvija Bosch i koji može raditi i kao generator, kao i MGU-K i MGU-H u Formuli 1.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes ‘shvaća pogreške’ koje su napravili u Brazilu

Šef i trećinski suvlasnik Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff kaže da su nakon analize lošeg…