Mercedes i Ferrari su na brzom Silverstoneu ostavili Red Bull bez šansi zahvaljujući svojim snažnim motorima, a Verstappen i Ricciardo mogli su se samo žaliti na deficit snage Renaultova motora – pogledajte kako tri najbrža bolida u F1 2018. stoje jedan protiv drugoga na brzom Silverstoneu!

Hamilton je u napetoj završnici kvalifikacija za VN Velike Britanije osvojio pole position, ali sa samo 0.044 sekundi prednosti ispred Vettela i 0.098 sekundi ispred Raikkonena dok je brži Red Bull Maxa Verstappena kasnio razočaravajućih 0.710 sekundi.

Otkako F1 bolidi brojne zavoje na Silverstoneu prolaze punim gasom, zahvaljujući širim gumama i većoj količini downforcea koje imaju od 2017., ova je staza postala staza na kojoj dominira snaga motora, a ne aerodinamika.

Verstappen se nakon kvalifikacija žalio da im je motor preslab i da im do najjačih motora Mercedesa i Ferrarija nedostaje između 70 i 80 KS.

Prema GPS analizi koju je proveo Auto Motor und Sport, te su brojke ipak malo pretjerane te je Red Bull na Silverstoneu u kvalifikacijama imao 41 KS za Mercedesom i 48 KS za Ferrarijem.

Također, treba istaknuti da je Red Bull koristio manje downforcea od Ferrarija i Mercedesa kako bi smanjili deficit brzine na ravnim dijelovima pa su zbog toga gubili u bržim zavojima u kojima su inače najbrži.

MAPA STAZE SILVERSTONE

British GP F1 2018 Silverstone track map Photo FIA

USPOREDBE BRZINA HAMILTONA, VETTELA I VERSTAPPENA

Prvi sektor – Ferrari i Mercedes izjednačeni, Red Bull gubi tri desetinke

Red Bull već na početku kruga dolazi s oko 5 km/h manjom brzinom od Ferrarija i Mercedesa, a prva dva zavoja prolaze se punim gasom tako da deficit brzine ostaje na sličnoj razini i nakon prva dva zavoja.

Slijedi spori treći zavoj u kojem je Hamilton najbrži, a Vettel najsporiji dok je u četvrtom zavoju, najsporijem zavoju na stazi, Verstappen najbrži s čak 8 km/h bržim prolazom od Vettela i 5 km/h bržim prolaskom od Hamiltona.

Slijedi period punoga gasa prema kraju prvoga sektora u kojem je Red Bull izgubio tri desetinke, a na kraju ovoga pravca Red Bull kasni 1 km/h za Mercedesom i 5 km/h za Ferrarijem.

Drugi sektor – Mercedes marginalno brži od Ferrarija, Red Bull gubi još tri desetinke

Prvi zavoj u drugom sektoru je srednje brzi lijevi zavoj u kojem je Ferrari 4 km/h sporiji od Mercedesa i Red Bulla, a u idućem, sporom desnom zavoju, Red Bull je najbrži.

Ali već na kraju izlaznoga rubnika Ferrari je nadoknadio najmanju brzinu u vrhu zavoja i juri već 265 km/h dok je Red Bull još uvijek na 259 km/h (Mercedes je između s 263.9 km/h).

U brzom desnom Copseu Mercedes i Ferrari su gotovo jednako brzi, a Red Bull je 4 km/h sporiji zbog manje downforcea dok taj deficit imaju i na idućih nekoliko brzih zavoja koji se prolaze s više od 300 km/h.

U 13. zavoju, koji vodi na Hangar pravac, Red Bull je najbrži, ali to im nije pomoglo jer su na kraju pravca i dalje sporiji od Mercedesa i čak 5.5 km/h sporiji od Ferrarija.

Treći sektor – Ferrari najbrži, Red Bull gubi samo desetinku

Posljednji sektor sastoji se od Hangar pravca, brzoga zavoja Stowe i spore posljednje šikane. Ferrari je najbrži na pravcu, Red Bull u zavoju Stowe i u posljednjoj šikani, ali svejedno na kratkom potezu do cilja zaostaju gotovo 5 km/h.

Verstappen leads Raikkonen Ricciardo British GP F1 2018 Photo Red Bull

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…