Romain Grosjean prije nešto više od tri godine izjavio je da je dan kada je donešena odluka o korištenju halo zaštite u F1 2018. ‘tužan dan za Formulu 1’, a na jučerašnjoj utrci isti mu je sustav doslovno spasio živu glavu.

FIA pritišće s uvođenjem zaštite vozačeve glave već nekoliko godina, a 2018. je napokon uvedena halo zaštita iako su se mnogi vozači i momčadi tome usprotivili.

Halo zaštita trebala je biti uvedena još 2017., ali je odgođeno kako bi se pronašlo alternativno, vizualno prihvatljivije rješenje. No kako se rješenje nije pronašlo FIA je odlučila uvesti halo sustav za 2018. uz objašnjenje da je riječ o najboljem rješenju.

“Osobno, mislim da je to tužan dan za Formulu 1, dan kad su objavili da ćemo koristiti halo,” rekao je Grosjean krajem sedmoga mjeseca 2017.

“Još uvijek sam protiv toga i ne mislim da mu je mjesto u Formulu 1.”

“Kao član i direktor GPDA [Udruga vozača Velikih Nagrada] i vozač, moram zahvaliti FIA-i za sva istraživanja jer su istraživanja bila prilično ozbiljna, a halo je snažan uređaj u brojnim slučajevima.”

“Ali postoje i situacije u kojima može pogoršati stvar, što mi se ne sviđa, i ima nekoliko problema na koje nismo mislili. Vidjeti svjetla na startu, to nitko nije probao, a svjetla su uvijek drukčije postavljena. Vidjeti zastave sa strane, stvari poput toga.”

“GPDA neće govoriti FIA-i što da radi, a što ne po pitanju sigurnosti. Ali mi ne podupiremo halo, nego činjenicu da FIA bolide pokušava učiniti sigurnijima.”

“Ne želimo zaustaviti sigurnosna istraživanja jer je to sjajno, a od 1995. evolucija je bila sjajna. Ali nadamo se da ćemo pronaći bolja rješenja od onoga što imamo sada.”

“Pretpostavljam da se na sve naviknete, ali nadam se da neće biti tako loše kao u Brazilu jer mi je bilo prilično loše.”

“Pokušavate se usredotočiti na nešto što je stalno ispred vas, u sredini…ne znam, oči su mi se spajale, bilo je čudno.”

Grosjean se nakon teške nesreće javio iz bolnice i zahvalio što je halo zaštita uvedena kao obavezna i priznao je da u početku nije bio za to, ali da mu je u jučerašnjoj nesreći spasio život.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA je tražila Red Bull Ring da postavi šljunčane izletne zone u zavojima 9 i 10

Trkaći direktor Formule 1 Niels Wittich je nakon prošlogodišnje VN Austrije savjetovao vod…