Zadržavanje prošlogodišnje specifikacije guma moglo bi umanjiti nepredvidivost utrkivanja koju smo vidjeli 2019. zbog novih karakteristika guma, smatra Pirellijev F1 šef Mario Isola.

Jednoglasnom odlukom svih momčadi odlučeno je da će se 2020. koristiti iste gume kao i 2019. unatoč višestrukim testovima novih specifikacija guma za 2020., ali kako nove gume nisu izazvale pozitivne komentare kod vozača odlučeno je da će Pirelli nastaviti s korištenjem istih guma kao i prošle godine.

Jedna od stvari koja je prošlu godinu činila nepredvidivom bilo je otežano zagrijavanje guma, posebno za jedan kvalifikacijski krug, ali ove godine Pirelli ne očekuje slične probleme budući da momčadi već poznaju ovu specifikaciju guma te će nove bolide razvijati prema njima.

“Ako se sjećate početka prošle sezone, neke momčadi žalile su se oko zagrijavanja guma, a u nekim slučajevima bilo je teško zagrijati gume,” rekao je Isola na Autosportovom Internationalu.

“To ove godine neće biti problem jer poznaju gume jer je prednost u odnosu na prošlu godinu to što su već prošli proces učenja. Ove godine to neće morati prolaziti.”

“Jedina negativna strana koju vidim je što bi to moglo odnijeti dozu nepredvidivosti. To je bilo nešto što je začinilo stvar.”

“Vidjeli smo da kad postoji nešto što inženjeri ne mogu predvidjeti imamo bolje utrkivanje. Zato bez elementa novih guma gubimo dio nepredvidivosti.”

“Znamo da se momčadi što je više moguće fokusiraju na strategije jednoga ulaska u boks, a imaju dobru bazu podataka iz 2019. pa će im biti nešto lakše planirati strategije.”

Isola kaže da će novi bolidi, s više downforcea, više opterećivatu gume u odnosu na 2019. i da bi to moglo donijeti više pregrijavanja.”

“Više downforcea donosi više energije. Ako bismo morali nešto predvidjeti, moglo bi biti više pregrijavanja jer dodatna energija prolazi kroz gume.”

“Sad dobivamo simulacije s očekivanim performansama i odradit ćemo svoje kalkulacije kako bismo dali povratne informacije o razini za koju ćemo povećati tlakove.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari – ‘Momčadi otvorene za skraćene F1 vikende i produljenje sezone u 2021.’

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto kaže da su on i drugi šefovi momčadi otvoreni za…