Gume

pirelli-f1-rear-tyres-2016-vs-2017

Formula 1 od 2007. ima jednog dobavljača guma (Bridgestone od 2007. do 2010., Pirelli od 2011.) i danas sve momčadi koriste identične Pirellijeve gume. Prednosti jednog dobavljača u odnosu na više istovremeno prisutnih su bliže utrkivanje, smanjeni troškovi testiranja i razvoja te nemogućnost favoriziranja velikih momčadi i izradi posebnih guma za njih.

Na svakoj Velikoj Nagradi momčadi imaju na raspolaganju tri specifikacije (ili mješavine) guma za suho. Specifikacije se vizualno razlikuju po boji bočnih natpisa: najmekše hyper-soft su ružičaste, ultra-soft su rozo-ljubičaste boje, super soft su crvene boje, soft žute, medium su bijele, hard plave, a super-hard narančaste.

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

Tijekom trkaćeg vikenda, svaki vozač na raspolaganju ima 13 setova guma za suho, četiri seta prijelaznih guma (eng. intermediate, za manje vode na stazi) i tri seta kišnih guma (eng. wet, za puno vode na stazi).

Od 13 setova guma za suho Pirelli će izabrati dva seta za utrku (od kojih se jedan mora koristiti u utrci) i jedan set koji se smije koristiti samo u Q3 (najmekše dostupne komponente u toj utrci).

Preostalih 10 setova mogu biti bilo koje od tri dostupne komponente, a vozači unutar iste momčadi mogu imati različit odabir komponenti.

Pirelli mora obavijestiti momčadi o odabiru triju komponenti najmanje 15 tjedana prije utrka izvan Europe i najmanje 9 tjedana prije utrka u Europi.

Nakon što Pirelli objavi koje će tri komponente koristiti na nekoj utrci, momčadi moraju javiti FIA-i odabir svojih vozača najmanje 14 tjedana prije utrka u Europi i najmanje 8 tjedana prije utrka u Europi, a FIA će Pirelliju javiti koliko kojih guma moraju proizvesti. Ukoliko neka momčad ne javi na vrijeme svoje odabire, FIA će odabrati umjesto njih.

Komponente koje su vozači odabrali ostaju tajna do dva tjedna prije utrke.

Osim ako se ne koriste intermediate ili kišne gume, vozač mora koristiti barem dvije različite komponente guma za suho od kojih jedna mora biti komponenta koju je odabrao Pirelli.

pirelli-medium-hard-oz-racing
Medium (bijele) i hard (narančaste) mješavine Pirellijevih guma

Jedan set guma može se koristiti samo u prvih 30 minuta prvog slobodnog treninga i mora se vratiti dobavljaču guma 40 minuta nakon početka treninga. Još jedan set guma mora se vratiti nakon prvog slobodnog treninga i još po dva seta nakon drugog i trećeg slobodnog treninga.

Vozaču tako nakon slobodnih treninga ostaju četiri seta guma za suho za ostatak vikenda, a tu su i dva seta koja je Pirelli odabrao za utrku od kojih se samo jedan mora koristiti u utrci.

Također, jedan set najmekše dostupne komponente može se koristiti samo tijekom Q3 na bolidima koji su se kvalificirali u Q3 i moraju se vratiti proizvođaču guma prije početka utrke. Vozači koji se nisu plasirali u Q3 taj set mogu koristiti isključivo u utrci. 

Vozači koji prođu u Q3 utrku moraju startati na setu guma na kojem su odvozili najbrže vrijeme u Q2.

Pirelli će uskoro uvesti novu ultra soft komponentu guma
Pirelli je 2016. uveo novu ultra soft komponentu

Momčadi smiju koristiti kišne gume tijekom kvalifikacija i utrke. Ali tijekom prethodnih treninga mogu ih koristiti samo ako je direktor utrke proglasio uvjete kišnim. Ako su prvi i drugi slobodni trening proglašeni kišnim jedan od setova guma koje bi vozači inače vratili prije starta trećeg slobodnog treninga smiju zadržati, ali ga moraju vratiti dobavljaču guma prije početka kvalifikacija.

Ako utrka starta iza sigurnosnog automobila zbog jake kiše, korištenje kišnih guma je obavezno. Kišne gume označene su plavim natpisima na bočnim stranicama, dok su prijelazne (intermediate) gume označene zelenim natpisima.

Sve gume dobivaju jedinstveni bar kod na početku vikenda kako bi FIA mogla pratiti njihovo korištenje i osigurati da nijedna momčad ne krši pravila.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2018. možete preuzeti ovdje.

Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Koje nas promjene očekuju u Formuli 1 2018.?

Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …