Gume

pirelli-f1-rear-tyres-2016-vs-2017

Formula 1 od 2007. ima jednog dobavlja─Źa guma (Bridgestone od 2007. do 2010., Pirelli od 2011.) i danas sve mom─Źadi koriste identi─Źne Pirellijeve gume. Prednosti jednog dobavlja─Źa u odnosu na vi┼íe istovremeno prisutnih su bli┼że utrkivanje, smanjeni tro┼íkovi testiranja i razvoja te nemogu─çnost favoriziranja velikih mom─Źadi i izradi posebnih guma za njih.

Na svakoj Velikoj Nagradi mom─Źadi imaju na raspolaganju tri┬áspecifikacije (ili mje┼íavine) guma za suho. Specifikacije se vizualno razlikuju po boji bo─Źnih natpisa: najmek┼íe ultra-soft su rozo-ljubi─Źaste boje,┬ásuper soft su crvene boje, soft ┼żute, medium su bijele, a hard naran─Źaste.

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

TEHNI─îKI PRAVILNIK: Kota─Źi i gume

Tijekom trka─çeg vikenda, svaki voza─Ź na raspolaganju ima 13 setova guma za suho,┬á─Źetiri seta prijelaznih┬águma (eng. intermediate, za manje vode na stazi) i tri seta ki┼ínih guma (eng. wet,┬áza puno vode na stazi).

Od 13 setova guma za suho Pirelli će izabrati dva seta za utrku (od kojih se jedan mora koristiti u utrci) i jedan set koji se smije koristiti samo u Q3 (najmekše dostupne komponente u toj utrci).

Preostalih 10 setova┬ámogu biti bilo koje od tri dostupne komponente, a voza─Źi unutar iste mom─Źadi mogu imati razli─Źit odabir komponenti.

Pirelli mora obavijestiti mom─Źadi o odabiru triju komponenti najmanje 15 tjedana prije utrka izvan Europe i najmanje 9 tjedana prije utrka u Europi.

Nakon ┼íto Pirelli objavi koje ─çe tri komponente koristiti na nekoj utrci, mom─Źadi moraju javiti FIA-i odabir svojih voza─Źa najmanje 14 tjedana prije utrka u Europi i najmanje 8┬átjedana prije utrka u Europi, a FIA ─çe Pirelliju javiti koliko kojih guma moraju proizvesti. Ukoliko neka mom─Źad ne javi na vrijeme svoje odabire, FIA ─çe odabrati umjesto njih.

Komponente koje su voza─Źi odabrali ostaju tajna do dva tjedna prije utrke.

Osim ako se ne koriste intermediate ili ki┼íne gume, voza─Ź mora koristiti barem dvije razli─Źite komponente guma za suho od kojih jedna mora biti komponenta koju je odabrao Pirelli.

pirelli-medium-hard-oz-racing
Medium (bijele) i hard (naran─Źaste) mje┼íavine Pirellijevih guma

Jedan set guma mo┼że se koristiti samo u prvih 30 minuta prvog slobodnog treninga i mora se vratiti dobavlja─Źu guma 40 minuta nakon po─Źetka treninga. Jo┼í jedan set guma mora se vratiti nakon prvog┬áslobodnog treninga i jo┼í┬ápo dva seta nakon drugog i tre─çeg┬áslobodnog treninga.

Voza─Źu tako nakon slobodnih treninga ostaju ─Źetiri seta guma za suho┬áza ostatak vikenda,┬áa tu su i dva seta koja je Pirelli odabrao za utrku od kojih se samo jedan mora koristiti u utrci.

Tako─Ĺer, jedan set najmek┼íe dostupne komponente┬ámo┼że se koristiti samo tijekom Q3 na bolidima koji su se kvalificirali u Q3 i moraju se vratiti proizvo─Ĺa─Źu guma prije po─Źetka utrke. Voza─Źi koji se nisu plasirali u Q3 taj set mogu koristiti isklju─Źivo u utrci.┬á

Voza─Źi koji pro─Ĺu u Q3 utrku moraju┬ástartati na setu guma na kojem su odvozili najbr┼że vrijeme u Q2.

Pirelli ─çe uskoro uvesti novu ultra soft komponentu guma
Pirelli je 2016. uveo novu ultra soft komponentu

Mom─Źadi smiju koristiti ki┼íne gume tijekom kvalifikacija i utrke. Ali tijekom prethodnih treninga mogu ih koristiti samo ako je direktor utrke proglasio uvjete ki┼ínim. Ako su prvi i drugi slobodni trening progla┼íeni ki┼ínim jedan od setova guma koje bi voza─Źi ina─Źe vratili prije starta tre─çeg slobodnog treninga smiju zadr┼żati, ali ga moraju vratiti dobavlja─Źu guma prije po─Źetka kvalifikacija.

Ako utrka starta iza sigurnosnog automobila zbog jake ki┼íe, kori┼ítenje ki┼ínih guma je obavezno. Ki┼íne gume ozna─Źene su plavim natpisima na bo─Źnim stranicama, dok su prijelazne (intermediate) gume ozna─Źene zelenim natpisima.

Sve gume dobivaju jedinstveni bar kod na po─Źetku vikenda kako bi FIA mogla pratiti njihovo kori┼ítenje i osigurati da nijedna mom─Źad ne kr┼íi pravila.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. mo┼żete preuzeti┬áovdje.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehni─Źkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice ÔÇô svaki voza─Ź ima na raspolaganju ─Źetiri pogonske jedinice (pet u slu─Źaj…
U─Źitaj jo┼í iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji ─çe komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …