Formula 1 od 2007. ima jednog dobavljača guma (Bridgestone od 2007. do 2010., Pirelli od 2011.) i danas sve momčadi koriste identične Pirellijeve gume. Prednosti jednog dobavljača u odnosu na više istovremeno prisutnih su bliže utrkivanje, smanjeni troškovi testiranja i razvoja te nemogućnost favoriziranja velikih momčadi i izradi posebnih guma za njih.

Novost za 2019. su samo tri boje koje Pirelli koristi za pet komponenti guma za suho koje se odsad zovu C1 (najtvrđa), C2, C3, C4 i C5 (najmekša).

Na svakoj Velikoj Nagradi momčadi imaju na raspolaganju tri specifikacije (ili mješavine) guma za suho. Specifikacije se vizualno razlikuju po boji bočnih natpisa: najmekša dostupna komponenta označena je crvenom bojom, srednje mekana komponenta označena je žutom bojom, a najtvrđa komponenta označena je bijelom bojom.

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

Tijekom trkaćeg vikenda, svaki vozač na raspolaganju ima 13 setova guma za suho, četiri seta prijelaznih guma (eng. intermediate, za manje vode na stazi) i tri seta kišnih guma (eng. wet, za puno vode na stazi).

Pirelli će od 2020. automatski dodijeliti dva seta najtvrđe komponente, tri seta srednje komponente i osam setova najmekše dostupne komponente svakome vozaču, a odabir komponenti za svaku utrku objavili su prije početka sezone.

Osim ako se ne koriste intermediate ili kišne gume, vozač mora koristiti barem dvije različite komponente guma za suho od kojih jedna mora biti komponenta koju je odabrao Pirelli.

pirelli-medium-hard-oz-racing
Medium (bijele) i hard (narančaste) mješavine Pirellijevih guma

Također, jedan set najmekše dostupne komponente može se koristiti samo tijekom Q3 na bolidima koji su se kvalificirali u Q3 i moraju se vratiti proizvođaču guma prije početka utrke. Vozači koji se nisu plasirali u Q3 taj set mogu koristiti isključivo u utrci. 

Vozači koji prođu u Q3 utrku moraju startati na setu guma na kojem su odvozili najbrže vrijeme u Q2.

Pirelli će uskoro uvesti novu ultra soft komponentu guma
Pirelli je 2016. uveo novu ultra soft komponentu

Momčadi smiju koristiti kišne gume tijekom kvalifikacija i utrke. Ali tijekom prethodnih treninga mogu ih koristiti samo ako je direktor utrke proglasio uvjete kišnim. Ako su prvi i drugi slobodni trening proglašeni kišnim jedan od setova guma koje bi vozači inače vratili prije starta trećeg slobodnog treninga smiju zadržati, ali ga moraju vratiti dobavljaču guma prije početka kvalifikacija.

Ako utrka starta iza sigurnosnog automobila zbog jake kiše, korištenje kišnih guma je obavezno. Kišne gume označene su plavim natpisima na bočnim stranicama, dok su prijelazne (intermediate) gume označene zelenim natpisima.

Sve gume dobivaju jedinstveni bar kod na početku vikenda kako bi FIA mogla pratiti njihovo korištenje i osigurati da nijedna momčad ne krši pravila.

Load More Related Articles
Load More In Sportski pravilnik
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Miamija 2024. – Moguće strategije i preostali setovi guma

Miami je tradicionalno staza na kojoj se u boks ide samo jednom, ali to ne znači da nećemo…