“Haas će vrlo brzo osvajati bodove”

grosjean-haas-potpisPredsjednik Manora Graeme Lowdon smatra da će nova momčad u Formuli 1, Haas F1, vrlo brzo početi osvajati bodove u svojoj prvoj sezoni.

Haas F1 će postati prva nova momčad u Formuli 1 još od 2010. kada su ušle tri nove momčadi: Caterham, HRT i Virgin (današnji Manor), a Caterham i HRT nisu uspjele opstati u ovom tehnički i financijski zahtjevnom sportu.

Nakon što je Marussia 2014. uspjela osvojiti jedina dva boda u svojoj povijesti (deveto mjesto Julesa Bianchija u Monaku), krajem godine pali su u stečaj iz kojeg su se izvukli u posljednji čas i uspjeli se pojaviti na prvoj utrci sezone u Australiji.

Nakon teške 2015. u kojoj su nastupali sa starom šasijom i godinu dana starim Ferrarijevim motorima, čini se da je ispred Manora svijetlija budućnost jer su za 2016. uspjeli osigurati Mercedesove motore te Williamsov mjenjač i stražnji ovjes.

Graeme Lowdon, predsjednik momčadi, smatra da će nova momčad za iduću sezonu, Haas F1, biti kompetitivna od samoga početka jer ulaze sa snažnom tehničkom potporom Ferrarija koji će im isporučivati najnovije specifikacije pogonske jedinice i mnoge druge dijelove.

“Činjenica da je danas potpuno drukčija situacija oko ulaska novih momčadi samo pokazuje koliko je teško bilo ući prije nekoliko godina. Ako se vratimo u 2009., morali smo poštovati sva pravila od prvoga dana i imali smo nekih sedam mjeseci da se pojavimo na prvoj utrci u Bahrainu 2010. Nije bilo nikakve mogućnosti odgode.”

“Od momčadi koje su 2010. ušle u Formulu 1, samo smo mi preživjeli. A i mi smo imali uspona i padova.”

“Haasu je dozvoljeno da odgode svoj ulazak za godinu dana i što je još važnije, trenutno ne podliježu nikakvim pravilima. Mogu koristiti bilo čije tehnologije, mogu koristiti zračni tunel koliko god žele.”

“Tako se lakoća s kojom ulazite u Formulu 1 značajno promijenila, što samo potvrđuje koliko je teško nekad bilo. Danas je znatno lakše ući kao nova momčad.”

“To je dobra stvar. Za nas je loše što smo ušli drugačijim putem pa smatram da bi Haas mogao vrlo brzo osvajati bodove jer im je bolid izuzetno dobro razvijen i pripremljen. Jednostavno su kupili tehnologiju, bit će to zaista dobar paket,” rekao je Lowdon.

“Mi se ne žalimo. Nema smisla prigovarati kako je teško ući i sad se žaliti kad je ulazak olakšan.”

Haas je potpisao Romaina Grosjeana za 2016., brzog i iskusnog vozača koji zna kako se osvajaju bodovi i pobjednička postolja, a drugog vozača tek trebaju potvrditi.

Lowdon je siguran i kako će njegova momčad iduće godine biti znatno snažnija.

“Imali smo zaista tešku sezonu koju nitko ne planira imati.”

“Sad smo u poziciji gdje smo ojačali momčad, s tehničke i trkaće strane i sad gledamo prema 2016. A s Mercedesovom pogonskom jedinicom i Williamsovim mjenjačem i stražnjim krajem zaista imamo priliku napredovati i doći gdje želimo biti,” zaključio je Lowdon.

REZULTATI: Manor Ferrari 2015.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

‘Senzacionalni’ Verstappen Brawna podsjetio na Schumachera

Ross Brawn kaže da ga je Max Verstappen na prošloj utrci na Silverstoneu 'na puno načina' …