Haasova F1 momčad za ovu sezonu ima ambiciozan cilj i želi biti najviše pola sekunde iza Ferrarija s kojim dijele brojne dijelove uključujući pogonsku jedinicu i mjenjač.

Haas je kao nova momčad svoju prvu sezonu završio na osmom mjestu, a 2017. su ponovili taj uspjeh iako su puno češće osvajali bodove na različitim konfiguracijama staza.

Ali ukoliko žele nastaviti napredovati, Haas mora biti do pola sekunde iza Ferrarija s kojim dijele brojne dijelove bolida poput pogonske jedinice, mjenjača, hidrauličkoga sustava i stražnjeg ovjesa.

“Čini se da će svi biti bolji,” rekao je Gene Haas.

“Identificirali smo svoje slabosti i Gunther Steiner [šef momčadi] razgovarao je s momčadi na tu temu još na VN Meksika.”

“Nije tajna da koristimo puno Ferrarijeve opreme i koristimo ih kao referencu. Moramo biti unutar pola sekunde iza Ferrarija kako bi bili konkurentni.”

“Prošle godine to nismo bili, rekao bih da smo bili od sekunde do sekundu i pol iza Ferrarija. Općenito, bili smo oko dvije sekunde od pole positiona pa moramo skinuti barem sekundu ako želimo biti konkurentni.”

“Eliminirali smo puno varijabli za koje smo znali da su nam slabe točke. Usredotočeni smo na ono što nam je potrebno kako bi bolidi pružali konzistentne performanse i smanjili zaostatak za vodećim momčadima.”

Gume jedan od najvećih problema

Haas smatra da su uoči 2018. morali riješiti niz tehničkih problema koji su ih usporavali prve dvije sezone, a jedna od tih stvari je i način na koji bolid koristi gume.

“Gume su najveći problem jer ih morate držati na određenoj temperaturi, ali to izravno ovisi o tome kako koristite svoj downforce i kako kontrolirate klizanje guma,” rekao je Haas.

“Gume su jako osjetljive na downforce, pregrijavanje i klizanje, ali kako biste dobro koristili gume morate imati dobru šasiju i aerodinamiku.”

“Bez svega toga, za vozače je vrlo teško izvući maksimum i ne možete očekivati od njih da budu brzi u bolidu koji ne drži stazu.”

“Mislim da su naši vozači 2017. bili bolji od našega bolida. Grosjean je vrlo, vrlo brz vozač. Njegov je stil vožnje drukčiji od Magnussenova, agresivniji je dok je Magnussen uglađeniji kroz zavoje.”

“Znaju što rade i mislim da jedan drugome pomažu, ali se ujedno i natječu jedan protiv drugoga.”

Haas je jedna od šest momčadi koja ove sezone nije promijenila vozačku postavu (uz Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren i Force Indiju), a još uvijek nisu objavili datum predstavljanja novoga bolida.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes povećao ciljanu snagu F1 motora za 2019. zbog ‘glasina da drugima ide dobro’

Mercedesov šef motorsporta Toto Wolff priznao je da je njegova momčad povećala cilj snage …