Momčad Haasa prva je pokazala slike svog novog F1 bolida za 2018., a novi VF-18 pokazan je u bojama sličnim onima iz njihove prve F1 sezone.

Novi Haas VF-18, kao i njegovi prethodnici, koristi maksimalno dopušten broj komponenti koje momčad smije koristiti od svoga dobavljača Ferrarija koji im isporučuje najnoviju specifikaciju svoje pogonske jedinice, mjenjač, hidrauliku i brojne druge komponente.

Momčad se s novim bolidom usredotočila na ispravljanje nedostataka prošlogodišnjega VF-17 iz kojeg vozači često nisu mogli izvući maksimum.

Cilj je ublažiti oscilacije u formi koje su bile prisutne u prve dvije sezone, posebno u prvoj sezoni, a puno je pažnje posvećeno i načinu na koji bolid zagrijava i troši Pirellijeve gume.

Također, puno je truda uloženo i u smanjenje težine bolida što je posebno važno jer je ove godine uveden halo sustav zaštite vozačeve glave koji je sa svim ojačanjima na šasiji teži od povećanja minimalne težine od šest kilograma.

“Eliminirali smo puno varijabli za koje smo znali da su nam slabe točke. Usredotočili smo se na ono što nam je potrebno kako bi bolid bio konzistentan i kako bismo smanjili zaostatak za najboljima,” rekao je Gene Haas.

Tehnički direktor Gunther Steiner rekao je da je novi VF-18 više evolucija, nego revolucija zbog stabilnih pravila u F1 2018.

“Najveća promjena je uvođenje halo sustava,” rekao je Steiner.

“Aerodinamičarima je trebalo neko vrijeme da prouče taj sustav, a inženjeri su imali i puno posla s modificiranjem šasije kako bi halo mogao podnijeti tražena opterećenja.”

“Ukupna minimalna težina bolida je povećana zbog halo sustava [sa 728 na 734 kg], a težište je poraslo zbog pozicije halo sustava. Ali svi su u istoj situaciji.”

“Naš je bolid za 2017. bio prilično dobar, ali nismo uvijek uspijevali izvući maksimum iz njega. To smo pokušali promijeniti s novim bolidom.”

“Pokušali smo ga olakšati što je više moguće kako bismo mogli koristiti više balasta [koji se pozicionira maksimalno nisko što snižava težište i poboljšava upravljivost i stabilnost].

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Idućih nekoliko tjedana kritični za Ferrarijev razvoj SF90

Ispred Ferrarija se nalazi nekoliko kritičnih tjedana za razvoj njihova bolida SF90 ukolik…