Momčad Haasa u svojoj prvoj sezoni nije se previše istaknula po pitanju aerodinamičkih poboljšanja, a kamoli inovativnosti, no u Monzi su sve iznenadili zakrivljenim stražnjim krilom.

Haas je oduševio na prvim utrkama sezone gdje su zahvaljujući Romainu Grosjeanu i sjajnoj taktici osvojili puno bodova, a suparnički bolidi još nisu bili toliko razvijeni.

Dallara je u Parmi izradila njihovu šasiju te im pomogla u samom razvoju, ali ne može se poreći sličnost s Ferrarijevim SF15-T, počevši od prednjih i stražnjih krila.

Monza je staza s najmanjim downforce zahtjevima u cijelom kalendaru (jedino je stari Hockenheim imao tako duge pravce i spore šikane) pa momčadi na nju donose posebne aerodinamičke pakete kako bi svoje bolide prilagodili specifičnim zahtjevima staze.

Haas je u Monzu donio potpuno novo krilo koje osim što ima manju površinu i napadni kut od krila koje su koristili većinu sezone pažnju privlači i zakrivljenim profilom i donjeg i gornjeg elementa.

Zakrivljena krila nisu nikakva novost i mogu donijeti određenu prednost ukoliko se dizajn usavrši, što pokazuje i Mercedes koji takva krila koristi posljednje dvije godine na superbrzim stazama poput Spa i Monze.

Za razliku od Mercedesa, Haasovo stražnje krilo savijeno je i u sredini i na krajevima. Specifični oblici poput ovoga mogu pružiti bolju učinkovitost krila (manji otpor uz isti downforce). U usporedbi sa stražnjim krilima nekih drugih momčadi u Monzi, Haasovo krilo prilično je veliko, ali to i ne čudi jer imaju najnoviju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice. Osim toga, bolid sigurno ne proizvodi toliko downforcea iz podnice pa mu je potrebno više downforcea od stražnjeg krila kako bi bolid bio vozljiv i kako ne bi uništio stražnje gume koje su u Monzi pod vrlo velikim opterećenjem.

Esteban Gutierrez sa zanimanjem promatra novo stražnje krilo (Foto: Auto Motor und Sport)
Esteban Gutierrez sa zanimanjem promatra novo stražnje krilo (Foto: Auto Motor und Sport)
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

3 Komentari na "Haas s inovativnim stražnjim krilom u Monzi"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
endurance
Pretplatnik

Nema tu ništa inovantivnog. Pa takva su zadnja krila koristili 90-tih ili početkom 2000.-tih.

F12013
Pretplatnik

Uff, zanimljivo krilo, još neviđeno. Baš me zanima kako će raditi na stazi?

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Barcelona 2016. – Verstappenu rekordna pobjeda nakon sudara dvaju Mercedesa

Lewis Hamilton i Nico Rosberg odustali su već u četvrtom zavoju VN Španjolske na današnji …