Romain Grosjean i Kevin Magnussen napokon će imati isti aerodinamički paket na idućoj utrci u Belgiji nakon što je Haas završio svoj eksperiment s različitim konfiguracijama na posljednje tri utrke.

Haas je na prvoj utrci sezone u Australiji bio četvrti najbrži bolid s 1.340 s zaostatka za najbržim Mercedesom i samo 0.636 s zaostatka za bržim Ferrarijem, ali performanse su im jako oscilirale na idućim utrkama bez obzira na poboljšanja koja su donosili.

Novi aerodinamički elementi, koji su trebali povećati downforce i brzinu po krugu, donijeli su i veću osjetljivost na vjetar i promjene temperature pa je Grosjean predložio na povratak na specifikaciju iz Australije kako bi bolje razumjeli razlike i lekcije primijenili na budući razvoj.

Eksperiment se trebao održati samo na VN Velike Britanije, ali kako su oba vozača rano odustala nakon međusobnog kontakta Magnussen i Grosjean su i na idućoj utrci u Njemačkoj također koristili različite pakete.

Utrku u Njemačkoj obilježila je kiša, a oba vozača osvojila su bodove te su zahvaljujući diskvalifikaciji obje Alfe promovirani na sedmo i osmo mjesto što im je najbolji rezultat u cijeloj sezoni.

Romain Grosjean Haas VF-19 Hungarian GP F1 2019 old aero package Melbourne Photo Haas
Romain Grosjean, Haas VF-19, VN Mađarske 2019. (stari aero paket iz Australije)

Haas je i treću utrku zaredom u Mađarskoj odlučio zadržati različite konfiguracije budući da u kišnoj utrci u Njemačkoj nisu uspjeli prikupiti podatke koje su htjeli, a u sva tri slučaja Magnussen je koristio novi paket iako je brzina po krugu u sve tri utrke bila vrlo slična.

“Na Spa ćemo koristiti samo paket koji smo uveli u Njemačkoj. Naučili smo puno o njemu i ponovno modificirali nekoliko dijelova. Oba bolida natjecat će se s istom konfiguracijom,” rekao je šef momčadi Gunther Steiner.

“Nadamo se da ćemo ponovno nešto naučiti.”

Haas radi na bolidu za 2020.

Kao i većina momčadi u ovo doba godine i Haas se sve više okreće razvoju novoga bolida za F1 sezonu 2020. u kojoj pravila ostaju većinom ista, a glavni cilj bit će im dizajnirati bolid koji će predvidivije reagirati na različite uvjete i bolje koristiti osjetljive Pirellijeve gume. Koje će se za 2020. ponovno promijeniti.

“Djelomično smo prebacili fokus na razvoj bolida za 2020.,” rekao je Steiner.

“Sad ćemo pričekati rezultate testiranja u zračnom tunelu. Možda ćemo donijeti i neka poboljšanja za stari bolid. To još ne znamo.”

Kevin Magnussen Haas VF-19 Hungarian GP F1 2019 new aero package Hockenheim Photo Haas
Kevin Magnussen, Haas VF-19, VN Mađarske 2019. (novi aero paket iz Njemačke)

Haas je ove godine često bio brz u kvalifikacijama, ali u utrci su najčešće završavali na lošijim pozicijama, među ostalim i zbog velike potrošnje guma.

Zato su pali na pretposljednje mjesto u poretku konstruktora – iza njih je samo Williams koji ima jedan bod iz Njemačke.

Steiner je Haas VF-19 okarakterizirao kao jedan od najčudnijih bolida s kojima je ikad radio u Formuli 1.

“Sve je moguće do kraja sezone. Ali teško je kad imate bolid koji ne radi u utrci. Jer tu se dijele bodovi.”

BORBA U SREDINI PORETKA

4. McLaren/Renault 82   8 10 4 8 10 12 8 10 12
5. Toro Rosso/Honda 43   1 2 1 2 10 1 2 23 1
6. Renault 39   6 6 2 14 4 7
7. Alfa Romeo/Ferrari 32   4 6 2 1 6 3 4 6
8. Racing Point/Mercedes 31   2 1 4 10 2 12
9. Haas/Ferrari 26   8 7 1 10
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Formula 1 potvrdila kalendar za prvih osam utrka 2020.

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je prvih osam utrka u ovogodišnjem kalendaru koji će započeti …