Haas VF-17 fronw wing CHinese GP comparison Foto AMuS MAXF1net

Haas je na VN Kine donio dvije inačice prednjega krila koje se razlikuju u profilu donjega elementa kako bi na slobodnim treninzima mogli usporediti njihove performanse na brzoj stazi Shanghai International Circuit.

Prednje krilo jedno je od najvažnijih elemenata u aerodinamici F1 bolida jer utječe na funkcioniranje svih elemenata iza njega pa i najmanje promjene mogu utjecati na aerodinamičku učinkovitost i hlađenje kočnica i motora.

Najdonji element izdiže se prema rubovima i formira kanal na koji se nastavljaju i gornji elementi i tako stvaraju tunel rastućeg radijusa koji stvara snažne vrtloge koji pomažu usmjeriti zračnu struju oko rotirajućih prednjih kotača.

Upravo je u stupnju zakrivljenosti donjega elementa najveća razlika između dva Haasova prednja krila – na donjem krilu donji element ranije se izdiže i zato formira tunel blaže zakrivljenosti, a okomiti usmjerivači koji povezuju horizontalne elemente krila drukčije su pozicionirani.

Razlika je i u nagibu krilca s vanjske strane rubne ploče krila koje na donjem krilu ima veći kut kako bi promijenili način na koji usmjerava zračnu struju iznad prednjih kotača, a i samo krilce generira nešto više downforcea.

Bit će zanimljivo vidjeti koja će inačica prednjega krila bolje funkcionirati na brzoj stazi u Šangaju koja svojom konfiguracijom od bolida traži što manji otpor zraka na 1.2 km dugom pravcu i što veći downforce u brojnim brzim zavojima.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Haas tuži Steinera, Steiner tuži Haas

Američka momčad Haas tuži svoga bivšeg šefa momčadi Guenthera Steinera nakon što je Austri…