Jenson-Button-McLaren-Honda-MP4-31-leads-Lewis-Hamilton-Mercedes-W07-Hybrid-Barcelona-test-22-2-2016

Mika Hakkinen McLaren Mercedes MP4-13 Belgium GP Spa Francorchamps F1 1998 Foto itsawheelthing

Bivši McLarenov vozač i dvostruki svjetski prvak Mika Hakkinen smatra da McLarenu i ove godine nedostaje brzine na ravnim dijelovima iako su napravili korak naprijed po tom pitanju.

McLaren Honda ove je godine napravila daleko više kilometara nego na prošlogodišnjim predsezonskim testiranjima, a usredotočili su se prije svega na pouzdanost kako ih mogući kvarovi ne bi spriječili u skupljanju kilometara.

Ipak, Hakkinen je izjavio da im još uvijek nedostaje brzine na pravcima što im je i prošle godine bila najveća boljka.

“Naravno, imam sjajnu povijest s momčadi, zajedno smo prošli kroz puno pozitivnih i negativnih stvari,” rekao je Hakkinen za Motorsport.

“Nadam se da će uspjeti ostvariti rezultate koje zaslužuju, ali čini se da im nedostaje brzine na ravnom.”

“Time previše gubite u odnosu na konkurenciju jer ne možete stalno imati manje downforcea [kako bi nadoknadili manjak brzine na ravnom] jer su gume vrlo kritične.”

SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

“Morate paziti da ih ne preopteretite ili pregrijete. Zato ne možete imati nizak downforce jer bi prebrzo potrošili gume.”

ALONSO – TREBAMO JOŠ PERFORMANSI

Fernando-Alonso-McLaren-Honda-MP4-31-Barcelona-test-23-2-2016-on-track-medium-tyres

Fernando Alonso zadovoljan je napretkom u pouzdanosti kojeg je Honda pokazala na ovogodišnjim testiranjima, ali smatra da trebaju još performansi.

“Mislim da se pouzdanost značajno poboljšala. Morali smo dramatično promijeniti koncept pogonske jedinice kako bi poboljšali pouzdanost.”

“Što se tiče performansi, mislim da imamo još puno rezervi u motoru jer smo ga koristili pomalo konzervativno kako bismo ostvarili pouzdanost.”

“Moramo pritisnuti granice. Uvijek je riječ o ravnoteži – pritiskati i završiti utrku. Pokušat ćemo to testirati u prvih nekoliko utrka.

McLaren je na drugom tjednu testiranja bio najsporiji na startno ciljnoj ravnini (330.2 km/h), 16 km/h sporije od najbržeg Saubera (346.1 km/h), ali tek 6 km/h sporije od Ferrarija i 8 km/h sporije od Mercedesa (338.5 km/h).

Na maksimalnu brzinu utječe puno više faktora od maksimalne snage pa se podaci o najvećim brzinama ne mogu doslovno tumačiti. Ipak, ako je suditi po brzinama u Barceloni, McLrenov zaostatak za vodećima nije velik kao prošle godine pogotovo jer prema Alonsu motor nisu toliko pritiskali zbog pouzdanosti.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Mađarske 2006. – Prva pobjeda za Jensona Buttona!

Jenson Button u Hondi pobijedio je 2006. na prvoj kišnoj utrci na Hungaroringu (ujedno i p…