Lewis Hamilton je nakon kvalifikacija za VN SAD-a, koje je završio tek na petom mjestu, sugerirao da je Ferrari izgubio nešto snage koju su inače imali u kvalifikacijama, u svjetlu Red Bullovih upita FIA-i oko mjerenja protoka goriva.

Ferrari je ove godine najbrži na većini mjerenja brzine, bez obzira o kakvoj se stazi radi, ali u Austinu su svi vozači bili bliže nego inače te ih je pretkraj glavnoga pravca dijelilo samo 7.6 km/h.

Brzina na pravcu uvijek je kombinacija razine downforcea koju bolidi koriste i snage motora, ali Ferrari je snagu još jednom pokazao na mjerenju brzine na startno ciljnoj crti (1. i 2. mjesto) gdje se ubrzava do otprilike 255 km/h i gdje otpor zraka još uvijek nema toliki utjecaj.

Red Bull je u Austinu FIA-i poslao upit za tri načina kako bi se mogao interpretirati sustav za mjerenje protoka goriva i tako na kratke periode osigurati veći protok, a FIA je sva tri prijedloga proglasila ilegalnim, usred intenzivnih glasina o mogućem protestu protiv Ferrarijeva motora.

Hamilton je nakon kvalifikacija prokomentirao kako se čini da je Ferrari izgubio nešto snage dok je šef momčadi Wolff bio oprezan oko takvih zaključaka budući da je više faktora koji utječu na najveće brzine.

“Ovo što se pokazalo ovoga tjedna prilično je zanimljivo za vidjeti,” komentirao je Hamilton.

“Očito je da su danas izgubili nešto snage. Bit će zanimljivo pratiti kako će se to nastaviti i kako će se odraziti u utrci.”

“I dalje su brži od nas na pravcima [3 km/h razlike na glavnom mjerenju brzine uoči 12. zavoja]. Nadam se da će naš bolid biti jak u utrci.”

Wolff Ferrarijev pad u brzini na pravcu ne želi povezati s Red Bullovom upitu FIA-i

Mercedesov šef motorsporta Toto Wolff naglasio je da su sve tri vodeće momčadi bliže jedna drugoj na pravcu nego na posljednjim utrkama, ali ne želi to povezivati s Red Bullovim upitom FIA-i oko kontrole protoka goriva.

“Jasno je da su tri momčadi puno bliže u brzini na pravcu ovdje u SAD-u,” rekao je Wolff.

“Ali ne bih rekao da je to zbog nekog posebnog događaja.”

“Činjenica je da smo osvojili prvi pole position od srpnja, od Hockenheima, i bili smo u igri.”

“Jasno je da je FIA izdala tehničku direktivu kako bi razjasnila situaciju, s vrlo jasnim riječima. Ali to je standardan proces, događao se i prije, kao dio uloge vladajućeg tijela.”

Vettel Ferrari US GP Austin F1 2019 FP Photo Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel ostao najbrži, problemi za Hamiltona i Mercedes

Sebastian Vettel ostao je najbrži do kraja drugoga dana drugoga testa nakon što je ujutro …