Lewis Hamilton kritizirao je svoju momčad zbog upitne strategije na VN Japana koja mu nije dala šansu da izazove pobjednika i momčadskog kolegu Valtterija Bottasa i Sebastiana Vettela i vjeruje da su mogli odraditi bolji posao iako su isti dan osigurali šesti uzastopni naslov svjetskoga prvaka.

Hamilton ima ogromnu prednost u poretku vozača od 64 boda ispred momčadskog kolege Bottasa koji je u Japanu ostvario prvu pobjedu od VN Azerbajdžana u travnju, a na Suzuki je 14. puta u 17 utrka ove sezone bio na pobjedničkom postolju.

Ali nakon što je izgubio kvalifikacijski dvoboj od momčadskog kolege Bottasa koji je na startu odjurio u vodstvo, Hamilton više nije bio Mercedesov prvi izbor pri odabiru strategije.

Mercedes je u boks prvo pozvao Bottasa u 17. krugu što je bila reakcija na Vettelov ulazak u 16. krugu iako je Bottas na kraju 15. kruga imao 6.7 s prednosti i zato nije morao odmah u boks, a Hamilton je ušao u 21. krugu pri čemu je soft zamijenio mediumom, kao i Bottas. Vettel je i drugu dionicu vozio na softu pa je bilo jasno da će, kao i Bottas koji je u boks ušao podjednako rano, biti na stratetegiji s dva ulaska u boks.

Hamilton je s četiri kruga dužim ostankom na stazi ostavio više otvorenih mogućnosti, uključujući i strategiju jednoga ulaska u boks ukoliko bi u drugoj dionici koristio hard ili štedljivije vozio na mediumu.

Hamilton je na radio otvoreno kritizirao i ispitivao momčad oko strateških odluka pa ih je prvo pitao zašto je u boks pozvan toliko krugova iza momčadskog kolege, zašto mu je Mercedes stavio medium, a ne hard gume na kojima bi izdržao do kraja i zašto mu nisu rekli da bolje čuva gume umjesto da lovi Vettela koji je bio na strategiji dva ulaska u boks.

“To je bilo sjebano,” žalio se Hamilton svom trkaćem inženjeru Peteu Bonningtonu.

“Kako sam izgubio toliko vremena? Praktički sam izvan utrke.”

2019 Japanese GP start first corner Photo Red Bull

Toto Wolff je nakon utrke priznao da je bila 50:50 odluka oko toga hoće li Hamiltona zvati drugi puta u boks ili ne, a Hamilton je na medijskoj konferenciji nakon utrke rekao da misli da su mogli odraditi bolji posao.

“Iskreno, razmišljam što ću večeras jesti,” rekao je Hamilton na medijskoj konferenciji na pitanje žali li što je otišao drugi puta u boks, deset krugova prije kraja.

“Razmišljam da ne mogu dočekati da se vratim u UK i vidim svoga nećaka i nećakinju.”

“Što je učinjeno, učinjeno je. Naravno da ćemo sjesti i razgovarati s inženjerima i stratezima. Mislim da smo danas mogli bolje. Postoji puno scenarija gdje je to slučaj tijekom godine, ali bez obzira na to Valtteri je odradio posao.”

“Morao bih voziti drukčije u drugoj dionici i razvući ju koliko god mogu… prirodno je da kad sam bio u vodstvu da sam razmišljao da ostanem na stazi, ali kad sam već toliko pritiskao da smanjim zaostatak za Sebom [potrošio je previše guma]…  trebali smo barem ostvariti dvostruku pobjedu, ali mislim da strategija za mene nije bila optimalna.”

“Prirodno da je bila optimalna za Valtterija [koji je bio ispred u utrci], ali da, bilo je puno scenarija.”

“Valtteri je izgradio jako dobru prednost u prvoj dionici [6.7 s u 15 krugova]. Nije morao stati rano jer je imao dovoljno dobar razmak. Trebali su me pozvati ranije da prestignem Seba, ali lako je govoriti nakon utrke.”

“Često prvi bolid ima prednost, to je kod nas uvijek bilo tako, ali možemo odraditi bolji posao kao momčad, da ostvarimo više dvostrukih pobjeda, tako da ćemo nastaviti naporno raditi i nema nikakve pukle ljubavi ili tako nečega. Nastavit ćemo jako pritiskati.”

‘Mogao sam izdržati do kraja’

Hamilton vjeruje da je i na medium gumama mogao izdržati do kraja utrke i da bi Mercedes tako ostvario dvostruku pobjedu, ali da su mu ranije to rekli i da je bolje čuvao medium gume od početka.

Na kraju 41. kruga, krug prije nego će drugi puta ući u boks, Hamilton je imao 8.3 s prednosti ispred Bottasa, 18.5 s ispred Vettela i 58 sekundi ispred Albona pa je sasvim izgledno da je s nešto nježnijom vožnjom prema gumama mogao zadržati barem Vettela.

“S boljim navođenjem mislim da sam vjerojatno mogao do kraja,” rekao je Hamilton.

“Kad su mi stavili nove gume rekli su mi da smo na strategiji dva ulaska jer je degradacija visoka. Rekli su mi da pokušam zatvoriti zaostatak za Sebom pa kad sam to pokušao prilično sam trošio gume. Na taj način nema šanse da bih došao do kraja utrke.”

“Da su mi otpočetka rekli ‘pokušat ćemo izvući iz ovih guma koliko možemo i vidjeti možemo li ih sačuvati’, onda sam mogao drukčije voziti i potencijalno izdržati do kraja, ali to je sve hipotetski.”

Hamilton Bottas Mercedes Japanese GP F1 2019 after the race Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottasu su promjene postavki pomogle osvojiti pole position

Valtteri Bottas oduševljen je ponašanjem svoga Mercedesa u kvalifikacijama za 70. obljetni…